Studenti

Tek svaki 14. student iz BiH prima stipendiju

Stipendije
10.12.2012.
u 10:23

Stipendija
 za potrebe obrazovanja, profesionalnog usavršavanja...

Studentsko doba za mnoge je najljepše doba, no ono košta. Financiranje studija danas je postalo viša matematika - na sve strane traže se načini kako osigurati koju marku više. Financijski problemi glavni su razlog za prekidanje obrazovanja, a samo sedam posto učenika i studenata u BiH prima stipendiju za školovanje koja u većini slučajeva iznosi 100 KM, ponekad i manje, uglavnom ne prelazi 200 KM. Rijetke su one od kojih se student može sam školovati, ali ima i takvih.

Najboljima ino stipendije


Doduše, visoke stipendije bogate zemlje dodjeljuju nadarenim učenicima, računajući kako bi isti, studirajući u njihovim zemljama, nakon studija višestruko vratili uloženi novac. Naravno, ostajući u njihovim poduzećima i državama. Na žalost, studiranje sve više postaje privilegija bogatih, jer većina roditelja ne može svojoj djeci priuštiti takav “luksuz”.
Studentima, ali i učenicima nude se stipendije sa svih strana. Nude ih s državne razine, entiteta, županije i općina. Tu su i stipendije od raznih organizacija, udruga, društava, poduzeća pa čak i pojedinaca. No, stipendije nudi i Velika Britanija, Amerika, Japan, Kina, Turska i mnoge druge zemlje. Toliko ponuđača, a tek svaki četrnaesti student u BiH uspije osigurati kakvu-takvu stipendiju. Dodjeljuju ih pojedincima, učenicima, studentima i drugima, za potrebe njihovog obrazovanja, profesionalnog usavršavanja ili znanstveno-istraživačkog rada. 
Stipendije se dodjeljuju studentima dodiplomskog, poslijediplomskog, doktorskog i poslijedoktorskog studija, a mogu se odnositi i na studijske boravke, programe profesionalnog usavršavanja kao što su seminari, konferencije, radionice itd.), znanstveno-istraživački rad, učenje stranih jezika itd.
Stipendije, pored toga što otvaraju pristup obrazovanju zaslužnim pojedincima, ujedno, pomažu da talent, trud, obrazovanje i profesionalno usavršavanje budu nagrađeni.

Propozicije


Prema propozicijama, stipendije se još uvijek najviše temelje na izvrsnosti, odnosno ocjenama, manje je onih na temelju socijalnog statusa. Natjecanje za stipendiju nije nimalo jednostavno. Naime, svi natječaji ne objavljuju se u isto vrijeme, ne traže svi istu dokumentaciju tako da je dobra priprema nužna.
Mogućnosti isplate stipendija učenicima i redovitim studentima ne podliježu oporezivanju prema poreznim propisima, što bi trebao biti poticaj pojedinim poduzećima da se opredijele za ovaj oblik ulaganja novca u obrazovanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?