KRIZA

Talijanska vlada pada prije feragosta?

Gianfranco Fini
Reuters
02.08.2010.
u 12:37

Vlada desnog centra Silvija Berlusconija nema više većinu u donjem domu parlamenta i već ovog tjedna bi se mogla otvoriti formalna kriza vlade.

Berlusconi nastoji privoljeti (milom ili silom) neke zastupnike koji su ušli u parlamentarnu skupinu Budućnost i sloboda koju je u petak osnovao predsjednik zastupničkog doma Gianfranco Fini, kojeg je premijer izbacio iz njegove Stranke sloboda. Ako će se ovog tjedna glasovati o nepovjerenju podtajniku u Berlusconijevoj vladi, Giacomu Caliendu, koji je pod protukorupcijskom istragom, onda bi zastupnici okupljeni oko Finija u skupini Budućnost i sloboda mogli glasovati protiv vlade, odnosno za prijedlog oporbene Demokratske stranke o nepovjerenju predstavniku vlade. Caliendo je izjavio kako ne želi podnijeti ostavku, bez obzira što je pod istragom, jer ima povjerenje Berlusconija. Rascjep između Berlusconija i Finija je nastao upravo glede moralnog pitanja. Fini je tražio da svi političari pod istragom odstupe sa svojih položaja. To znači da bi Finijevi zastupnici mogli glasovati za davanje nepovjerenja Caliendu, a onda bi Berlusconijeva vlada bila u manjini.

Naime, nakon što je Finiju pristupilo 33 zastupnika, Berlusconi bez njih nema većinu. Berlusconijeva stranka ima 237 zastupnika (bez Finijeva 33 zastupnika), a Sjeverna liga Umberta Bossija koja je u vladinoj koaliciji, ima 59 zastupnika, što znači da vladina koalicija ima 308 glasova, a 316 ih je potrebno za većinu.

Dakle i prije ljetnog odmora Berlusconijeva bi vlada mogla pasti. On osobno, kao i njegovi ljudi, telefonski naziva zastupnike koji su osnovali skupinu Budućnost i sloboda te im laska obećavajući im nove važnije položaje, ili im prijeti kako će biti "poslani pred (vjerojatno njegov ili stranački) sud“, pa im savjetuje da se vrate pod njegovo okrilje, jer "Fini vas je prevario“.

Berlusconi se dakako obraća i zastupnicima iz stranaka centra, koje nisu u njegovoj koaliciji, i prijateljima je iskreno priznao kako nije držao mogućim toliki odlazak zastupnika u Finijevu struju. Fini kaže kako njegova parlamentarna skupina nije izašla iz vladine koalicije, ali kako će glasovati samo za programe koji su bili najavljeni u predizbornoj kampanji. O ostalim zakonima i prijedlozima će se odlučivati od slučaja do slučaja. Dakle, ako će se, na primjer, glasovati, a što je također na dnevnom redu, o programu izgradnje nuklearnih elektrana, a što je bilo i najavljivano u predizbornoj kampanji, zastupnici iz skupine Budućnost i sloboda glasovat će zajedno s Berlusconijevim zastupnicima, ali ako će se glasovati o povjerenju ministru pod istragom, onda bi 33 zastupnika trebala izaći iz većine. Pitanje je hoće li se oni suzdržati ili će glasovati zajedno s oporbom. Ako će se suzdržati, onda bi Berlusconi mogao pobijediti oporbu.

U slučaju pada Berlusconijeve vlade najvjerojatnije će se na jesen održati prijevremeni izbori. Ideja o stvaranju neke prijelazne vlade, koja bi trebala donijeti novi izborni zakon, za što se zalaže oporbena Demokratska stranka, vrlo će teško proći.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?