Obrana generala

Tajne sastanaka u Beogradu postale javne nakon presude

\'Croatian General Ante Gotovina (R) pictured before his initial appearance at the court of the UN tribunal for warcrimes in former Yugoslavia in The Hague, Monday 12 December 2005. Ante Gotovina was
Reuters/PIXSELL
19.12.2011.
u 09:00

Obrana je imala samo zatamnjene zapisnike s Vijeća obrane u Beogradu

Obrana Ante Gotovine uporno nastoji uvrstiti veliku grupu novih dokaza kako bi u žalbenom postupku postigla promjenu prvostupanjske presude kojom je Gotovina dobio 24 godine zatvora. Početkom studenog poslala je Žalbenom sudskom vijeću zahtjev da uvrste 25 novih dokumenata, koji mijenjaju bit presude. Žalbeno vijeće u međuvremenu odbilo je izdati Srbiji subpoenu, uz obrazloženje da je obrana taj zahtjev mogla poslati i u tijekom glavne rasprave.

Dokumenti o Oluji

Sada je, međutim, riječ o dokumentima koji su objavljeni u javnosti, ali tek nakon 15. travnja i izricanja prvostupanjske presude Gotovini. – Žalbeno vijeće trebalo bi odbaciti Gotovinin zahtjev kojim se traži uvođenje 25 dokumenata u žalbenom postupku, odgovara pak haaško tužiteljstvo. Riječ je o zapisnicima sjednica Vrhovnog savjeta obrane u Beogradu, održanih u vrijeme Oluje, informacijama koje je američka diplomacija također tada slala u SAD, a objavio ih je Wikileaks, te o stručnim mišljenjima američkih časnika. Obrana je uvjerena da upravo ti dokumenti poriču zaključke iz prvostupanjske presude, s obzirom na to da dokazuju kako su srpski civili ipak pokrenuli evakuaciju zbog naredbi Mile Martića, a ne zbog topničke paljbe HV-a. Obrana računa na pravila Tribunala koja dopuštaju uvođenje samo onih dokaza koji nisu bili na raspolaganju obrani u vrijeme suđenja, a mogli su utjecati na prvostupanjsku presudu.

A topnički dnevnici?

Tužiteljstvo pak tvrdi da su spomenuti dokazi obrani bili na raspolaganju te ponavljaju tezu da je manjkava obrana propustila priliku tijekom glavne rasprave. Zanimljivo, spominju da ih topnički dnevnici više ne zanimaju, premda ih glavni tužitelj Serge Brammertz navodi i u posljednjem izvješću pred Vijećem sigurnosti UN-a. Obrana će pobijati podnesak tužitelja upravo dokazujući da je imala tek pregled “zatamnjenih” zapisnika sa sastanaka vojnog vrha u Beogradu, a čiji je pravi sadržaj doznala tek mjesec dana nakon prvostupanjske presude, kada ih je, u svibnju 2011. objavila agencija Sense, bliska tužiteljstvu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije