Nacija pijanaca

Svjetski je rekorder Hrvat sa 9 promila!

alkohol
Arhivska fotografija
Autor
Sonja Hoffman
07.12.2011.
u 08:00

Alkoholičar u krizu pada već kada razina alkohola padne ispod jedan promil, a da bi se napio, treba piti sve više

Riječanin koji je u subotu uhvaćen na autocesti Zagreb – Rijeka sa 4,72 promila alkohola u krvi ipak nije rekorder. Naime, dr. Anto Bagarić s Odjela za liječenje ovisnosti u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče otkriva: prije nekoliko godina na odjel intenzivne skrbi stigao je muškarac s devet, a nešto prije njega i jedan sa šest promila alkohola u krvi.

Žeđ organizma

Pacijenti s više od četiri promila u krvi na njegovu odjelu nisu rijetkost, a iako se to čini nevjerojatnim, gotovo redovito na liječenje stižu "na nogama".

– Riječ je o kroničnim alkoholičarima u "dobrim fazama" – tvrdi psihijatar. To su o teški pijanci čiji je organizam toliko navikao na alkohol da podnosi nezamislive količine.

– Normalan čovjek koji povremeno konzumira alkohol pijan je već nakon 2,5 promila u organizmu – objasnio je liječnik.

U djece i tinejdžera, upozorava, ta je granica i niža, pa se mogu napiti već od nekoliko piva. Ipak, s vremenom, ako čovjek nastavi redovito piti, organizam stvara toleranciju, pa su mu potrebne sve veće i veće količine alkohola kako bi se napio.  Naime, zbog apstinencijske krize koja alkoholičare hvata kada im promili u krvi padnu ispod jedan, oni počinju piti odmah nakon buđenja.

– Jednostavno moraju zadovoljiti "žeđ" organizma do točke tolerancije, pa se na nekima u prvom dijelu dana i ne vidi da su pili – otkrio je psihijatar.

– Ta "žeđ" organizma i moć "upijanja" alkohola, nakon što dosegne vrhunac, počinje padati, pa se na kraju teški alkoholičari mogu napiti i nakon popijena dva žestoka pića – otkriva dr. Bagarić.

Svi koji u Vrapče stignu u teškom stanju, na granici alkoholnog trovanja koje je obično iznad tri promila, uglavnom se ne sjećaju događaja.

– Alkohol iskrivljuje percepciju stvarnosti i upravo se zato tako pijani ljudi usude sjesti za upravljač – priča.

Piju do smrti

Alkohol na mozak djeluje tako da kompromitira sve moždane funkcije, zbog čega pijanci nijednu stvar koja ih okružuje ne doživljavaju realno.

– Pijem da zaboravim – otkriva liječnik najčešći izgovor kroničnih alkoholičara. 
Oni, pak, koje s tri ili više promila u bolnicu donesu na nosilima smještaju na odjel intenzivne njege jer su im bez postupka detoksikacije ugroženi životi.

– Alkohol utječe na centar disanja tako da ga "blokira", pa oni koji bez liječenja s visokom količinom alkohola u krvi ostanu ležati u nekoj grabi često i umru – upozorio je.

Srećom, otkriva, oba rekordera, s devet i šest promila, nakon liječenja su preživjela. Ipak, nakon što ih liječnici "spase", vrlo je mali broj alkoholičara koji se odluče na liječenje. Problem je što, nakon detoksikacije i intenzivne skrbi, na odjelu za ovisnosti pacijent mora ostati uz svoj i pristanak obitelji.

– Nitko nikome ne može zabraniti da ide i pije koliko hoće, makar ga to može ubiti – ističe dr. Bagarić.

Jasno je, kaže, to što pacijenti ne žele priznati bolest, no ni njihove obitelji često nisu spremne na suradnju.

– Kao da ne žele priznati da u obitelji imaju teškog ovisnika – čudi se liječnik.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?