Vijeće ministara BiH

Svjedoci iz sudskih postupaka moći će promijeniti ime i prezime

Zatvor
27.03.2013.
u 11:28

Program zaštite svjedoka koristi se samo u slučaju težih kaznenih djela - kriminala, ratnih zločina, terorizma

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama s ciljem usklađivanja zakona sa standardima EU-a u ovoj oblasti i ispunjavanja obveze BiH iz Pisma namjere zaključenog s MMF-om, priopćeno je iz ove državne institucije. Izmjenama zakona, koji će Ministarstvo financija i trezora dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH po žurnoj proceduri, uvodi se osiguranje depozita pravnih osoba te utvrđuje nastavak sudjelovanja banaka članica u kojima je uvedena privremena uprava u programu osiguranja depozita.

Osiguranje uloga

“Novine su”, objašnjeno je iz Vijeća Ministara BiH, “i brisanje mogućnosti sudjelovanja predstavnika banaka i udruženja banaka u radu Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH te uvođenje izvanredne premije za saniranja Fonda za osiguranje depozita i isplatu osiguranih depozita. Usvojen je prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH radi osiguranja učinkovite zaštite svjedoka i omogućavanja slobodnog i otvorenog svjedočenja u kaznenim postupcima pred Sudom BiH. Mjere kojima se osigurava zaštita svjedoka, odnosno bliske osobe, su: fizička i tehnička zaštita osoba i imovine, premještanje, prikrivanje identiteta i podataka o vlasništvu i promjene identiteta. Program zaštite svjedoka može se primijeniti kada se dokazuju kaznena djela protiv integriteta BiH; protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom; terorizma; organiziranog kriminala i za djela za koja se po zakonu može izreći kazna u trajanju od pet godina ili teža kazna. Odluku o primjeni, prekidu, produžetku i završetku programa zaštite svjedoka donosi Povjerenstvo za primjenu programa koje će činiti sudac Suda BiH, tužitelj

Trgovina ljudima

Tužiteljstva BiH i načelnik Odjela za zaštitu svjedoka. Za organizaciju i provedbu programa zaštite svjedoka, te organizaciju i provedbu žurnih mjera zaštite, zadužen je specijalizirani Odjel za zaštitu svjedoka Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH 2013. – 2015. i Akcijski plan za provedbu strategije s ciljem izgradnje učinkovitog sustava za suprotstavljanje trgovini ljudima. Ova strategija temeljena je na jačanju sustava potpore, kaznenom procesuiranju kriminalaca koji se bave trgovinom ljudima, unapređenju sustava zaštite žrtava trgovine ljudima, stalnom preventivnom djelovanju.U razdoblju od 2006. do 2011. godine u BiH je registrirano 240 počinitelja kaznenih djela u vezi s trgovinom ljudima, dok je 239 otkrivenih žrtava trgovine ljudima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?