ZDRAVSTVO

Svinjska gripa zaboravljena, a plaćeno cjepivo u BiH propada

gripa
VL FOTO
16.05.2011.
u 16:58

Građani su se ove godine odbijali cijepiti protiv svinjske gripe, zalihe su ostale netaknute, cjepivo sada samo propada

Dolaskom proljeća i toplijeg vremena u BiH je prestala priča o svinjskoj gripi. Bolnice više ne šalju izvješća o broju oboljelih, ne čuju se više imformacije o opasnosti ove vrste gripe. Većina građana BiH i dalje smatra da je opasnost od virusa H1N1 prenapuhana te da ova gripa predstavlja prijetnju samo za one koji boluju od neke kronične bolesti.

Tome u prilog ide i činjenica da su se samo pojedinci cijepili protiv ove gripe, dok većina ljudi odbija i pomisliti na primanje ovoga cjepiva. I dok smo u vrijeme pandemije svinjske gripe u BiH bili bez cjepiva, sada ne znamo što ćemo s njim. Naime, ono je došlo u BiH tek nakon što je prošao prvi val svinjske gripe i panike koja je išla uz njega. Nakon toga, građani su se primirili, pojavile su se brojne špekulacije oko štetnosti ovoga cjepiva, ali i prvi slučajevi po život opasnih komplikacija kod pojedinaca koji su primili ovo cjepivo.

Građani čak nisu željeli uzimati ni tamiflu, koji se propisivao u ovim slučajevima, a situacija je išla do te mjere da je ovom lijeku istekao rok trajanja. Vlasti su ipak dobile dozvolu kako se lijek može i dalje koristiti, ali kako će u budućnosti zbog isteka roka trajanja imati 10 posto slabije djelovanje. Mnogi stručnjaci smatraju kako je cijela priča oko svinjske gripe prenapuhana, ali i pažljivo osmišljena kako bi deseci država posegnuli u svoje fondove i izdvojili velike količine novca kako bi se borile protiv pandemije nove gripe. I upravo se to i dogodilo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?