zajednička budućnost

Zovko pozvala Tursku na dijalog i izbjegavanje daljnjih eskalacija

09.07.2020.
u 14:38

Na srpanjskoj sjednici Europskog parlamenta održana je debata o stabilnosti i sigurnosti na Mediteranu i o najnovijim akcijama Turske. Visoki predstavnik Josep Borrell izvijestio je zastupnike o nedavno održanom sastanku s ministrom vanjskih poslova Turske i o skorašnjoj debati u Vijeću EU-a o najnovijim zbivanjima.

Zamjenica koordinatora Europske pučke strake (EPP) za vanjske poslove Željana Zovko naglasila je u svom obraćanju da Turska ovakvim djelovanjem ugrožava međunarodno pravo i izaziva napetosti i sukobe s Europskom unijom. Iskazala je potporu Grčkoj i Cipru, istaknuvši da Europska unija mora biti jedinstvena u obrani svoje sigurnosti.

Zovko je podsjetila ostale zastupnike na ujedinjenu i snažnu reakciju na slično ponašanje vezano za izbjegličku krizu i napade na europske granice, naglasivši da Turska mora odmah obustaviti ovakvo djelovanje.

Zastupnica Zovko pozvala je na dijalog i izbjegavanje daljnjih eskalacija. „Najvažnija zajednička svjetska baština nalazi se bez sumnje upravo na Mediteranu. Stoga pozivamo Tursku da prigrli europske vrijednosti, kako bismo zajedno pronašli rješenje za izgradnju zajedničke budućnosti“, zaključila je Zovko. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?