hrvatska zastupnica

Zovko imenovana izvjestiteljicom za produženje statusa europskih prijestolnica kulture

Željana Zovko
Martin Lahousse
11.09.2020.
u 17:05

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom za revidiranje Djelovanja Unije za europske prijestolnice kulture za razdoblje 2020. – 2033. 

Zovko će kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje raditi na izradi i koordiniranju Izvješća na temelju prijedloga Komisije.

Nakon imenovanja, Zovko je ukazala na značaj ovog Izvješća za gradove Rijeku i Golvej.

- Slavljenjem europske kulturološke raznolikosti i promicanjem tradicije i kulturne baštine, djelovanje za europske prijestolnice kulture lokalnim kreativnim projektima otvara pozornicu s brojnim mogućnostima – izjavila je Zovko, prenose mediji. 

Dodala je kako su mnogi planirani događaji otkazani ili odgođeni, a organizatori nisu mogli kapitalizirati pripremne aktivnosti.

- Prijedlog je Europske komisije da se status Rijeke i Golveja kao europskih prijestolnica kulture produži do kraja travnja 2020. Ovim ću Izvještajem pozvati Europsku uniju da osigura potrebnu financijsku pomoć i tako preuzme dio tereta u ovim teškim vremenima. Na ovaj način Hrvatska i Irska će dobiti još jednu šansu da svijetu pokažu svoju kulturnu baštinu – zaključila je Zovko. 

Prijedlogom je predviđeno da se europske prijestolnice kulture, nominirane za 2021. godinu, pomaknu na 2023. godinu. S obzirom na to da u razdoblju od siječnja ove godine nije bilo moguće provesti sve ideje u potpunosti kako je planirano, gradovi će ovom mjerom dobiti još jednu priliku da svoje ideje provedu u djelo u boljim okolnostima, koje će, nadamo se, nastupiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?