SAD I RUSIJA NAJVEĆI IZVOZNICI

Zemlje Azije i Bliskog istoka ostvaruju rekordne uvoze oružja

oružje
ilustracija
22.02.2016.
u 15:42

Međunarodni institut za mirovna istraživanja u Stockholmu (SIPRI) je objavio izvještaj o trgovini oružja u kojem se navodi da su SAD i Rusija i dalje najveći svjetski dobavljači, a da je uvoz oružja u Aziji i na Bliskom istoku u znatnom porastu, javlja Anadolu Agency (AA).

U Izvještaju SIPRI-ja se naglašava da je obim transfera oružja na globalnom nivou u razdoblju od 2011. do 2015. godine veći za 14 posto u odnosu na razdoblje od 2006. do 2010. godine.

U proteklih pet godina među deset najvećih uvoznika oružja u svijetu je ušlo šest zemalja iz Azije i Oceanije, a Indija je lider po uvozu s 14 posto od ukupnog svjetskog uvoza oružja u tom razdoblju. Slijedi Kina koja je uvezla 4,7 posto od ukupnog svjetskog uvoza oružja, a zatim Australija sa 3,6 posto, Pakistan sa 3,3 posto, Vijetnam sa 2,9 posto i Južna Koreja sa 2,6 posto.

Zemlje Azije i Oceanije su u proteklih pet godina zabilježile porast uvoza za 26 posto u odnosu na prethodnih pet godina. Te zemlje su uvezle 46 posto od ukupne sume uvezenog oružja u svijetu.

"Kina nastavlja sa jačanjem vojnih kapaciteta velikim uvozom, ali i povećanjem domaće proizvodnje oružja", izjavio je istraživać SIPRI-ja Siemon Wezeman.

Dodao je da su i kineski susjedi Indija, Vijetnam i Japan u proteklih pet godina radile na jačanju svojih kapaciteta, te naveo primjer da je Vijetnam ostvario povećanje uvoza oružja za čak 699 posto u odnosu na prethodno razdobljo.

U usporedbi s razdobljem 2006. - 2010. godine, zemlje Bliskog istoka su u proteklih pet godina povećale uvoz oružja za 61 posto. Najveći uvoz i porast uvoza za 275 posto ostvarila je Saudijska Arabija koja je u proteklih pet godina bila drugi najveći svjetski uvoznik naoružanja.

Ujedinjeni Arapski Emirati su povećali uvoz oružja za 35, a Katar za 279 posto u istom razdoblju. Egipat je u proteklih pola desetljeća uvezao za 37 posto više oružja u odnosu na prethodnih pet godina.

"Koalicija koju su osnovale arapske zemlje uglavnom razvijeno naoružanje iz SAD-a i Europe usmjerava za upotrebu u Jemenu", tvrdi istraživač SIPRI-ja Pieter Wezeman.

Prema Izvještaju SIPRI-ja SAD je u proteklih pet godina bio lider po izvoru naoružanja sa 33 posto od ukupnog svjetskog izvoza. U odnosu na prethodno razdobljo SAD je ostvario porast izvoza za 27 posto.

S udjelom od 25 posto od ukupnog svjetskog izvoza oružja, Rusija se nalazi na drugom mjestu, a i ona je ostvarila porast izvoza za 28 posto.

U Izvještaju se također navodi da je Kina u proteklih pet godina ostvarila povećanje izvoza oružja za 88 posto u odnosu na prethodnih pet godina. Francuska je ostvarila povećanje za 9,8 posto, dok je izvoz oružja iz Njemačke smanjen upola.

"SAD i dalje uvjerljivo drže lidersku poziciju najvećeg svjetskog izvoznika oružja u doba kada se u mnogim regijama svijeta vode sukobi ili su tenzije u znatnom porastu. SAD su u proteklih pet godina prodavale ili donirale oružje vojskama u 96 zemalja, a očekuju i realizaciju novih velikih narudžbi. Među tim narudžbama je i ukupno 611 aviona F16 koje potražuje devet zemalja", izjavio je jedan od čelnika SIPRI-ja Aude Fleurent.

U usporedbi s podacima iz razdoblja 2006.-2010. godina zemlje Afrike su u proteklih pet godina povećale uvoz naoružanja za 19 posto, a najveći izvoznici oružja u Africi su Alžir i Maroko koji podmiruju 56 posto od ukupnog afričkog uvoza.

Bez obzira na sigurnosne krize i brojne sukobe u zemljama Subsaharske regije je ostvaren neznatan obim prodaje oružja jer su te zemlje uglavnom suočene i sa dubokom ekonomskom krizom.

U Izvještaju se također navodi da je Meksiko u proteklih pet godina povećao uvoz oružja za 331 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Uvoz su znatno povećali i Azerbejdžan za 217 i Irak za 83 posto.

Europske zemlje su uvoz oružja povečale za 41 posto, a Francuska je postigla nekoliko velikih ugovora o izvozu oružja, uključujući i prodaju vojnih aviona Rafaele.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije