PROMJENA NA ČELU EU

"Zemlja kompromisa" od 1. siječnja preuzima predsjedavanje Europskom unijom

31.12.2023.
u 17:53

Belgija preuzima šestomjesečno predsjedavanje Europskom unijom. Izazova je mnogo, a stvari posebno kompliciraju europski, ali i belgijski izbori u lipnju.

"Tipično belgijski kompromis, to je naša tajna", kaže Hadja Lahbib s osmjehom. Tako odgovara na pitanje što donosi belgijsko predsedanje EU-om u prvoj polovini 2024. godine.

"Bolji smo u pronalaženju rješenja nego u stvaranju problema", rekla je ova liberalna ministarka vanjskih poslova koja dolazi iz Valonije, frankofonog dijela Belgije, kada je početkom prosinca predstavljala program predsjedanja.

Kraljevina Belgija je kao "višejezična i multietnička" zemlja navikla na rasprave i traženje kompromisa, dodala je Lahbib. Njezini roditelji potječu iz Alžira, a ona sama je svježe lice u politici - donedavno je bila televizijska voditeljica.

Sve se mora obaviti prije kampanje

Kao predsjedavajuća zemlja EU-a, Belgija će do kraja travnja morati izaći na kraj sa skoro 150 zakonskih prijedloga koji trebaju proći kroz Europski parlament i druge institucije. Tu spadaju i reforma postupka azila, te pravila za upotrebu umjetne inteligencije.

Jer, krajem travnja Europski parlament zasjeda posljednji put u ovom sastavu. U prvom tjednu svibnja su onda europski izbori.

To znači kako Belgija ima manje vremena nego inače - predsjedavanja službeno traju šest mjeseci, ali ovo će biti skraćeno zbog izbora.

Unatoč tome, liberalni premijer Alexander De Croo želi progurati što više zakona koji mijenjaju gospodarsku sliku EU-a i čine ga konkurentnijim u svijetu. "To znači, štititi ljude, jačati gospodarstvo i spremiti se za zajedničku budućnost", kaže on.

"Za Belgiju je ovo već 13. predsjedanje Europskom unijom. Valjda zamo što radimo", dodao je De Croo. Belgija je 1957. bila jedna od šest zemalja osnivačica prvih oblika europskog ujedinjenja.

Kako s Orbanom?

Već na posebnom euvropskom summitu 1. veljače Belgijance čeka krupan zalogaj. Valja ispregovarati dugoročni proračun EU u kojem bi pedeset milijardi eura bilo namijenjeno za pomoć Ukrajini. Na nedavnom summitu u prosincu, mađarski premijer Viktor Orban je vetom blokirao dogovor o novcu za Kijev.

"Važno je pokazati kako ćemo i dalje pomagati Ukrajini", rekao je tada belgijski premijer De Croo. Sada će imati mogućnost to realizirati - ali za sada još nije jasno kako on o nužnosti toga misli uvjeriti Orbana.

Posebno je osjetljivo to što Mađarska onda nakon Belgije, u drugoj polovini 2024. godine, preuzima predsjedavanje EU. Brisel i Budimpešta će, dakle, morati surađivati.

Nejasno je hoće li će se prva međuvladina konferencija s Ukrajinom i Moldavijom održati u prvoj polovini godine pod belgijskom palicom. Razgovori sa te dvije zemlje uslijedit će jer je EU sa obje otvorila pristupne pregovore.

EU se mora promijeniti

Inače, tema belgijskog predsjedavanja bit će i proširenje EU, te posebno priprema same Europske unije na to moguće proširenje. Jer, EU ne funkcionira sada kako treba i morat će pronaći neki oblik reformi sada važeće procedure donošenja odluka, kaže Janis Emmanouilidis iz trusta mozgova Centar za europske politike.

Kako kaže, 2024. godina nosi nove izazove u mogućem dolasku ruskih trupa do samih granica EU-a, opasnosti da Europa na izborima za Europski parlament skrene značajno udesno kao i da u SAD-u ponovo bude izabran Donald Trump.

"Putin nas promatra. Ako izbori u Europi i SAD-u ne prođu dobro, onda bi nas Putin mogao izazvati. Jesmo li za to spremni?", pita se Emmanouilidis.

Izborna kampanja i u samoj Belgiji

Neki komentatori u belgijskom tisku sumnjaju kako Vlada te zemlje ima snage za sve izazove koje nosi predsjedavanje EU-om. Jer, paralelno s europskim izborima, održavaju se i belgijski lokalni, regionalni i savezni izbori.

Neizvjesno je može li se na vlasti zadržati komplicirana koalicija sedam stranaka, od Socijalista, preko Zelenih i Liberala, do Demokršćana iz oba dijela zemlje. U anketama popularnost te koalicije opada, dok jačaju desničari i flamanski separatisti.

Na pitanje hoće li izbori u kompliciranoj državi Belgiji utjecati na predsjedavanje EU, premijer De Croo je rekao: "Ne!" Doduše, on sam gotovo izvjesno više neće biti premijer jer njegova stranka, flamanski Liberali, posebno gubi na popularnosti, piše DW.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije