VELIKI PROPUST

Zbog papirologije uništeni podaci o namanje 45 mogućih terorista

teroristi
13.03.2016.
u 21:50

Osobni podaci kao što su otisci prstiju uzeti od strane najmanje 45 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima, morat će biti uništeni zbog propusta prilikom ispunjavanja papirologije.

Naime, djelatnici policije zakasnili su s ispunjavanjem dokumenata potrebnih za unošenje podataka u sustav, a zbog nepoštivanja vremenskog roka, prikupljeni podaci bit će uništeni.

Alastair MacGregor, povjerenik za čuvanje i korištenje biometrijskih materijala, koji je otkrio ovaj propust u svojem je izvješću obavijestio da Velika Britanija posjeduje osobne informacije poput DNK i otisaka prstiju više od 7.800 terorističkih sumnjivaca - što je više nego dvostruko veći broj od onog koji je projiciran u rujnu prošle godine, prenosi Dnevnik.hr

Uzorci uključuju sve 'sumnjivce', čak i one koji su bili uhićeni no ne i osuđeni. Povjerenik MacGregor napominje kako su vlasti propustile rokove za predaju za obradu tih podataka.

Prema zakonu, podaci osumnjičenih, protiv kojih se nije vodio nikakav kaznani postupak, moraju biti uništeni 6 mjeseci od njihova uzimanja, no policija ima pravo zatražiti izuzeće od uništenja ukoliko se radi o potencijalno opasnoj osobi. Tada se podaci prebacuju u bazu podataka pod deklaracijom nacionalne sigurnosti (NSD) gdje se zadržavaju i čuvaju zauvijek.

'Do 31.listopada 2015. godine istekao je rok za predaju obrazaca za uvrštavanje oko 450 osoba, potencijalno opasnih osoba, u NSD sustav', objasnio je MacGregor za Daily Mail.

U listopadu 2015. britanska sigurnosna agencija MI5 je nadgledala kretanja oko 3000 osoba koje se povezivalo s terorističkim aktivnostima. Mnogi od njih su mladi ljudi, mahom Britanaca, koji su krenuli na osposobljavanje za pristupanje džihadu na području Sirije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije