vođa džihadista

Zbog novačenja Belgijaca je osuđen na 15 godina zatvora

policija
15.04.2016.
u 08:02

   Khalid Zerkani, vođa džihadističke mreže , osuđen je u četvrtak na bruxellskom prizivnom sudu na 15 godina zatvora, što je najveća kazna za novačenje mladih ljudi u rat u Siriji, a neki od njih počinitelji su napada u Parizu i Bruxellesu.

Osuđen na 12 godina zatvora u srpnju 2015., 42-godišnji Marokanac Zerkani žalio se na prvostupanjsku presudu.

Prizivni sud izrekao mu je maksimalnu kaznu predviđenu za vodstvo "terorističke skupine" - 15 mjeseci zatvora.

U Presudi pročitanoj u Palači pravde sud je istaknuo "cinizam" osuđenoga kojega su njegovi mladi učenici nazivali "Djed Božićnjak" jer ime je davao novac za put u Siriju.

Khadil Zerkani bio je aktivan u bruxellskoj četvrti Molenbeek i od prvog je procesa nijekao sve optužbe. Njegov pokret bio je predmet istrage 2012. u Molenbeeku, no ostao je na slobodi do velikih racija početkom 2014.

U međuvremenu, nekoliko članova njegove mreže putovalo je u Siriju i vraćalo se iz te zemlje gdje su sudjelovali u građanskom ratu za razne džihadističke skupine, među kojima i za Islamsku državu.

Kada je suđenje počelo u proljeće 2015., samo 13 od 32 optuženih bilo je prisutno, među njima i Zerkani, a 19 drugih bilo je u zonama sukoba ili su bili ubijeni.  U toj su skupini Chakib Akrouh, koji se 13. studenoga raznio u Parizu kao i Abdelahmid Abbaoud za kojega se smatra da je organizator pariških napada.

Reda Kriket, koji je također bio priveden u ožujku jer se sumnjalo da priprema atentat u Francuskoj, bio je 2015. osuđen na 5 godina zatvora.

Na prvostupanjsku presudu zajedno sa Zerkanijem žalile su se i tri žene, pripadnice pokreta. Fatima Aberkan osuđena je na 15 godina zatvora jer je cijelu svoju obitelj, uključivo sedmero djece zarazila džihadizmom i jedan joj je sin ubijen u Siriji. Njezina sestra Naima Aberkan osuđena je na 4 godina, a Maria Rita Grillo, koja je također putovala u Siriju, osuđena je na 5 godina.

Među Zarkanijevim učenicima bio je Najim Laachraoui, za kojega je zatražena kazna od 15 godina zatvora. Taj se 24-godišnji muškarac raznio eksplozivom 22. ožujka u bruxelleskoj zračnoj luci.

Za bruxellske napade Khalid Zerkani, koji je u zatvoru od 2014., bit će suđen u odvojenom procesu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije