GLAVOBOLJE ZA PUTINA

Zašto bi napad Irana na Izrael mogao biti iznimno loš za ruski rat u Ukrajini

SPUTNIK/REUTERS
15.04.2024.
u 18:31

Države G7 već razmatraju dodatne sankcije protiv Irana nakon njegova napada na Izrael — što bi se moglo preliti na Rusiju.

Iranski napad na Izrael u subotu je loš ne samo za Bliski istok već i za ruski rat u Ukrajini jer se pojavljuju nove crte rascjepa između Moskve i Teherana. Michelle Grisé, viša istraživačica politike RAND-a, američkog think tanka, opisala je u komentaru kako bi širi sukob na Bliskom istoku mogao utjecati na Rusiju. Komentar je prvi put objavljen u časopisu The National Interest u četvrtak - nekoliko dana prije nego što je Iran u subotu lansirao više od 300 dronova i projektila na Izrael.

Griséov članak uslijedio je nakon napada na iransko veleposlanstvo u Damasku, u Siriji, 1. travnja. Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, ali ga je Iran smatrao odgovornim i obećao odmazdu. "Iako se tvrdilo da Moskva ima koristi od kaosa na Bliskom istoku -  odvraćajući zapadnu pažnju i resurse od Ukrajine - ona će mnogo izgubiti ako sukob Izraela i Hamasa eskalira u širi rat", piše Grisé.

Rusija se već godinama nameće kao vojni i diplomatski igrač na Bliskom istoku. Grisé piše da je Moskva kapitalizirala nestabilnost u Siriji i Libiji kako bi se uspostavila kao regionalni jamac sigurnosti, ali eskalacija sukoba na Bliskom istoku ne bi imala isti učinak. Napisala je da je to djelomično zbog zaokupljenosti Moskve svojim ratom u Ukrajini. Rusko partnerstvo s Iranom također se produbilo u posljednje dvije godine kako je rusko gospodarstvo pod strogim sankcijama postajalo sve izoliranije.

 

Sada Iran igra ključnu ulogu u opskrbi Rusije vojnom opremom, podsjeća Business Insider. Osim toga, iranska flota prevozi rusku naftu diljem svijeta od početka rata u Ukrajini, čime se održava prihod Moskve od nafte. Međutim, ako Iran zapne u širi sukob, možda neće moći pružiti istu razinu podrške Rusiji. "Širi regionalni sukob, osobito ako uključuje izravan sukob između Izraela i Irana, ograničio bi sposobnost Irana da nastavi služiti kao vojni dobavljač Rusiji", piše Grisé.

Države G7 već razmatraju dodatne sankcije protiv Irana nakon njegova napada na Izrael — što bi se moglo preliti na Rusiju. "Razmislit ćemo o dodatnim sankcijama protiv Irana u bliskoj suradnji s našim partnerima, posebno o njegovim programima bespilotnih letjelica i projektila", izjavila je u nedjelju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Iako je Rusija trenutno angažirana u ratu u Ukrajini, predsjednik Vladimir Putin uspio se pozicionirati kao potencijalni posrednik moći na Bliskom istoku tijekom sukoba između Izraela i Hamasa. No, Putinov plan mogao bi biti ugrožen ako se sukob proširi na regionalnu razinu, jer i Kina želi imati ulogu mirotvorca. "Rusija bi bila posebno ranjiva na kineske pokušaje miješanja u njen utjecaj na Bliskom istoku", istaknula je Grisé u svom komentaru. To je osobito važno jer je Peking već postigao uspjeh u posredovanju između Saudijske Arabije i Irana u ožujku prošle godine, kako je primijetila Grisé.

Budući da se rusko gospodarstvo, koje je pod strogim sankcijama, već oslanja na Kinu, bilo bi još više izloženo hirovima Pekinga ako Moskva ne bude u mogućnosti zadržati ijedan djelić globalnog utjecaja koji još ima. Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je z nedjelju "ekstremnu zabrinutost" zbog, kako je nazvalo, "još jedne opasne eskalacije" u regiji. Pozivajući na suzdržanost, rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako očekuje od regionalnih država "da riješe postojeće probleme političkim i diplomatskim sredstvima".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije