kao za vrijeme hladnog rata

Zašto Amerikanci skrivaju tenkove u norveškim špiljama?

oprema
19.02.2016.
u 22:09

Američki marinci premjestili su borbene tenkove, artiljeriju i logističku opremu u špilje na području Norveške, javlja CNN. Na taj način SAD želi vojnu opremu staviti što je moguće bliže granici NATO-a i Rusije.

"Sva oprema koja se prebaci, smanjuje troškove i ubrzava našu sposobnost da podržimo operacije tijekom krize," rekao je poručnik Wiliam Bentley u petak, prenosi Net.hr

Zanimljivo je spomenuti da su se iste špilje u slične svrhe koristile u vrijeme Hladnog rata, a sada se opet koriste u vrijeme kada su obnovljene tenzije između NATO-a i Rusije oko situacije u Siriji. Rusija i Norveška dijele 196 kilometara granice, a ruska sjeverna fronta nalazi se oko 161 kilometar od granice, na području Murmanska.

Na kraju Hladnog rata postavilo se pitanje održavanja ovakvog kompleksa špilja, no norveška vlada je pristala da se podijele troškovi održavanja, kako bi očuvala kompleks.

U špiljama se trenutno nalazi oko 100 norveških i američkih vojnika, a kompleks može primiti ukupno 15.000 marinaca.
Unutar kompleksa održavat će se vježbe, koje su predviđene već krajem mjeseca, kako je rekao glasnogovornik norveškog ministarstva obrane za CNN. Cilj vježbi u ovako izazovnom okruženju je razvoj vojnih sposobnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?