Povijest SAD-a

Zašto Amerikanci glasaju utorkom?

amerikanci
31.10.2020.
u 08:33

Iako se u većini svjetskih demokracija izbori održavaju vikendom, u SAD-u su predsjednički izbori uvijek utorkom, pa tako i ove godine. Razlog tome nalazi se u američkoj povijesti

Kada se američki Konstitucionalni konvent sastao 1787. godine, delegati su imali mnogo posla te se na kraju nisu stigli dogovoriti točno o tome na koji dan se inače trebaju održavati izbori u SAD-u.

Tako je saveznim državama prepušteno da same odrede datum održavanja federalnih izbora, što je rezultiralo s nekoliko desetljeća popriličnog kaosa - izbori su se održavali na različite dane u različitim saveznim državama!

Red je uveden tek 1845. godine, kada je u Kongresu izglasano da se izbori na saveznom nivou održavaju utorkom, što je imalo smisla u toj eri kada je većina stanovništva SAD-a živjela u ruralnim krajevima. Nedjelja se smatrala svetim danom odmora, a ponedjeljak je otpao jer se tada na izbore putovalo kočijama, pa bi mnogi morali krenuti u nedjelju da stignu do izbornog mjesta. Srijedom je većinom bio tržišni dan, te su se tadašnji kongresnici usuglasili oko utorka.

Za 19. stoljeće to je bila ispravna odluka, a i tada su se izbori u Americi pretvarali u veliki paradni dan: cijele obitelji bi s farmi dolazile na kočijama, svi su se odijevali svečano, nakon glasanja se družilo i pjevalo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?