izvješće

Zapošljavanje u SAD-u usporilo i u kolovozu

nezaposleni
04.09.2020.
u 18:30

Zapošljavanje u SAD-u ponovo je usporilo u kolovozu, drugi mjesec zaredom, u uvjetima zaključenih vladinih programa financijske pomoći u koronakrizi, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Broj zaposlenih u kolovozu je porastao za 1,371 milijun, nakon povećanja za 1,734 milijuna u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće ministarstva rada.

U lipnju je poskočio je za 4,791 milijun.

Stopa nezaposlenosti smanjila se u kolovozu na 8,4 posto, sa srpanjskih 10,2 posto, utvrdilo je ministarstvo.

Izraženiji rast broja zaposlenih zabilježen je u maloprodaji, profesionalnim i poslovnim uslugama, ugostiteljstvu i sektoru odmora te obrazovnim i zdravstvenim uslugama.

Pojačano je i zapošljavanje u državnom sektoru, na privremenim poslovima popisa stanovništva.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su rast broja zaposlenih za 1,4 milijuna i pad stope nezaposlenosti na 9,8 posto.

Poboljšanja na tržištu rada odražavaju “kontinuiranu obnovu gospodarske aktivnosti, koja je bila ograničena uslijed pandemije koronavirusa i mjera uvedenih da se ona suzbije”, objavilo je ministarstvo rada.

Porast broja zaposlenih najvećim se dijelom pripusuje povratku na posao radnika koji su zbog koronakrize bili privremeno otpušteni ili su poslani kućama.

Vladini programi pomoći poslodavcima u isplati plaća radnika u međuvremenu su istekli ili su pred krajem, podsjeća Reuters. Programi isplate tjedne naknade za nezaposlenost u vrijeme pandemije od 600 dolara po osobi istekli su krajem srpnja.

Izdašne državne potpore ekonomisti smatraju zaslužnima za snažan oporavak gospodarske aktivnosti koja je bila gotovo paralizirana nakon mjera zatvaranja uvedenih sredinom ožujka kako bi se zauzdalo širenje zaraze koronavirusom.

Nakon izvješća za kolovoz, do američkih predsjedničkih izbora, koji će biti održani 3. studenoga, bit će objavljeno još samo jedno, ono za rujan, podsjeća Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?