POD PRIJETNJOM

Washington objavio popis 39 ruskih tvrtki s kojima je zabranjeno poslovati

State Department
28.10.2017.
u 07:30

Među tim tvrtkama povezanim s ruskom vojskom i s obavještajnim agencijama jesu veliki izvoznici poput Rosoboroneksporta koji trguje oružjem i vojnim vozilima te glasovita tvornica oružja Kalašnjikov, priopćio je State Department

Sjedinjene Države su u petak objavile popis s imenima 39 ruskih vojnih tvrtki s kojima je ubuduće zabranjeno poslovati po novom američkom zakonu. 

Među tim tvrtkama povezanim s ruskom vojskom i s obavještajnim agencijama jesu veliki izvoznici poput Rosoboroneksporta koji trguje oružjem i vojnim vozilima te glasovita tvornica oružja Kalašnjikov, priopćio je State Department.

Svim tvrtkama koje ostvare "veći" promet s njima, prijete američke sankcije, po zakonu koji je u srpnju prihvatio američki Kongres, unatoč protivljenju predsjednika Donalda Trumpa.

"Kongres i vlada žele primjenom članka 231 zakona odgovoriti na štetno ponašanje Rusije u vezi s ukrajinskom krizom, informatičkim napadima i kršenjem ljudskih prava", istaknuo je visoki dužnosnik State Departmenta.

"Taj članak se odnosi na veće poslove s osobama iz sektora ruske obrane i obavještajne službe, što bi moglo obuhvatiti prodaju tehnološki naprednog ruskog oružja u svijetu", dodao je.

State Department je taj popis podnio Kongresu u četvrtak, 25 dana poslije roka predviđenog zakonom a sankcije trebaju stupiti na snagu krajem siječnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije