PRIPREMA SE TEREN

Analitičar objasnio što Ukrajina radi duž crte bojišnice: Vidjet ćemo gomilu tenkova, nastat će kaos

Ukrajina
Stringer/REUTERS
13.06.2023.
u 18:42

Ukrajinske snage ispituju rusku obranu duž prve crte dok se pripremaju poslati svoje nove tenkove, poklone NATO članica, u bitku, smatra vojni analitičar Sean Bell

Ukrajina tvrdi da su njezine trupe prošlog tjedna ponovno zauzele sedam sela duž linije bojišnice u dužini od gotovo 100 kilometara na jugoistoku zemlje, no oslobađanje teritorija zastrašujuć je zadatak kad se u obzir uzme brojčana nadmoć Rusije u ljudstvu, streljivu i zračnoj moći, ali i mjeseci koje su imali za kopanje dubokih obrambenih utvrda.

"Ono što Ukrajina trenutno radi je da cijelom crtom bojišnice istražuje rusku obranu", rekao je vojni analitičar Sean Bell za Sky News. “Oni zauzimaju naselja, ali to nije ništa drugo nego sređivanje bojnog polja - prvo se pobrinu da nema skrivenih Rusa koji bi ih mogli opkoliti kada započnu s cjelovitim napadom" ocijenio je. 

"Kada pronađu slabu točku, pokušat će je iskoristiti", smatra Bell. “I tada mislim da ćemo vidjeti gomilu tenkova koji će probiti rusku obranu i zatim izazvati kaos. "Ako Rusi uspiju presjeći te prve napade, to će svakako otežati situaciju, ali ako Rusi pobjegnu, moglo bi doći do poraza i mislim da ćemo tada vidjeti dramatičnu promjenu."

"Mnogo ovisi o tome koliko je otporan ukrajinski predsjednik, koji zna da će angažiranje njegovih trupa u ofenzivi rezultirati desecima tisuća gubitaka", kaže Bell "Tanka je linija između uspjeha i neuspjeha u ratnim uvjetima, postoji visok stupanj nepredvidivosti" dodao je.

Bell je rekao da će ukrajinski vojni stratezi biti svjesni da, iako Rusija ima snage na prvoj liniji, također ima jedinice u pričuvi koje se mogu rasporediti da odgovore na potencijalni proboj. "A dio onoga što radite s prijevarama je da pokušate natjerati svog neprijatelja da se posveti rezervama, jer tada on nema dostupnih rezervi da začepi rupu koju ćete vi napraviti negdje drugdje. Dakle, to je složena igra mačke i miša koja se odvija."

Bell smatra da je također moguće da Rusija, supersila koja je imala vremena učvrstiti svoje snage u dobro pripremljenoj obrani, može izdržati ukrajinski napad i zatim krenuti u vlastitu ofenzivu niz liniju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije