istraživanje pokazalo

Visokoj inflaciji u Njemačkoj ne nazire se kraj

inflacija
05.10.2022.
u 16:50

"Nažalost, val inflacije vjerojatno još neće oslabiti", rekao je u srijedu čelnik Ifo-a za gospodarstvo Timo Wollmershauser.

 

Cijene u Njemačkoj rast će i u idućim mjesecima u gotovo svim segmentima gospodarstva, pokazalo je u srijedu istraživanje instituta Ifo, istaknuvši među žarištima inflacije maloprodaju hrane.

Prema anketi koje je proveo institut, sve tvrtke koje se bave prodajom hrane žele podići cijene svih proizvoda.

Ekonomisti u Ifo-u također kažu da će nastaviti rasti i cijene plina i struje i usluga cateringa.

"Nažalost, val inflacije vjerojatno još neće oslabiti", rekao je u srijedu čelnik Ifo-a za gospodarstvo Timo Wollmershauser.

Sve trgovine mješovitom robom i više od 92 posto ljekarni planira poskupljenja, pokazali su rezultati najnovije ankete. Među prodavačima cvijeća i biljaka cijene planira podići njih gotovo 90 posto.

Više cijene najavljuje i približno 80 posto trgovina bicikala i uredskog materijala, te 87 posto ugostitelja i gotovo dvije trećine hotela. 

Slična je situacija i u nekim granama industrije, poput one odjeće ili elektroničke robe, pokazuju podaci istraživanja instituta sa sjedištem u Muenchenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?