BRUXELLES

Vijeće EU postavlja veće carine na ruske i bjeloruske žitarice

30.05.2024.
u 12:06

Vijeće Europske unije je danas usvojilo uredbu koja ima za cilj uvođenje velikih carina na proizvode od žitarica uvezenih iz Rusije i Bjelorusije. Uredba povećava carine na žitarice, uljarice i prerađevine iz Rusije i Bjelorusije do točke koja će u praksi zaustaviti uvoz ovih proizvoda, saopćeno je iz Bruxellesa.

- Nove tarife određene danas imaju za cilj da u praksi zaustave uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije u Europsku uniju. Ove mjere će stoga spriječiti destabilizaciju tržišta žitarica EU, zaustaviti ruski izvoz ilegalno prisvojenog žita proizvedenog na teritoriji Ukrajine i spriječiti Rusiju da koristi prihode od izvoza u EU za financiranje svog agresorskog rata protiv Ukrajine. Ovo je još jedan način na koji EU pokazuje stalnu podršku Ukrajini - kazao je Vincent van Peteghem, belgijski ministar financija.

Uredbom se povećavaju uvozne tarife za žitarice, uljarice i prerađevine, kao i pelete od repe i sušenog graška iz Ruske Federacije, kao i iz Republike Bjelorusije, za koje uvoznici trenutno ne plaćaju carine ili su niske. Osim toga, toj robi će biti zabranjen pristup carinskim kvotama Unije.

Ove mjere se odnose na proizvode koji potječu ili se izravno ili neizravno izvoze iz Ruske Federacije ili Republike Bjelorusije u EU. One neće utjecati na tranzit kroz EU iz obje zemlje u druge treće zemlje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije