NAPAD GRUZIJSKE LEGIJE

VIDEO Ukrajina koristi uspješnu taktiku iz Drugog svjetskog rata: Rusi nisu imali šanse

Twitter
26.10.2022.
u 12:40

Na snimci se vidi jedan tenk i 12 vojnika koji napadaju ruske utvrđene pozicije. Sve ih prati dron koji ih usmjerava i čiji upravitelj javlja o situaciji u rovovima koje moraju osvojiti.

Ovih dana objavljena video snimka uspješnog napada Gruzijske legije, koja djeluje u ukrajinskoj vojsci, otkriva dijelove njihove strategije napada, a koja se bazira na taktici iz Drugog svjetskog rata.

Na snimci se vidi jedan tenk i 12 vojnika koji napadaju ruske utvrđene pozicije. Sve ih prati dron koji ih usmjerava i čiji upravitelj javlja o situaciji u rovovima koje moraju osvojiti.

Video objavljen u nedjelju prikazuje dragovoljce Gruzijske legije u akciji kao iz udžbenika u kojoj pješadija djeluje zajedno s tenkom. Rusi, koji su taktički u prednosti, nisu imali šanse te ubrzo napuštaju, uz gubitke, svoje pozicije.

Akcija je poznata. Najprije tenk prevozi 12 vojnika blizu cilju napada. Vojnici silaze, a dok se približavaju rovovima pješadija se kreće u zaklonu teškog vozila te sigurno nastavljaju napredovati. U isto vrijeme, posada tenka koristi i glavni top i strojnicu u smjeru neprijateljskog rova. Vojnici i tenkovi mijenjaju položaje u blizini mete.

Kopnene snage kreću prema rovu, a tenk ih podržava sa udaljenosti radi zaštite od napada ručnim bacačem. Jednostavna taktika koja se masovno primjenjivala u Drugom svjetskom ratu pokazuje i ovdje svoj uspjeh jer Gruzijska legija brzo osvaja neprijateljske položaje i pri tome nemaju gubitaka.

Sam video je na Twitteru komentirao i američki vojni stručnjak Robert Lee s londonskog King's Collegea.

„Video je dobar primjer taktičke važnosti tenkova u podršci napredovanju pješaštva protiv utvrđenih obrambenih položaja", napisao je Lee na Twitteru.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije