15 KG TNT-A

VIDEO Opasnost iz zraka: Ukrajinski dron uništio rusko vozilo bacanjem protutenkovske mine

telegram
11.03.2024.
u 18:11

Ovo je možda prva potvrda pogotka oklopnog vozila s protutenskovskom minom TM-62, sovjetske proizvodnje i koja se masovno, na uobičajene načine, koristi u ovom ratu

Dva nova videa ukrajinskih bespilotnih letjelica u akciji, objavljena na telegram kanalima i društvenim mrežama, dodatno pokazuju sve veće njihove mogućnosti i učinkovitost njihove upotrebe u aktualom sukobu u Ukrajini. Na prvoj snimci veći ukrajinski dron baca dvije protutenkovske mine TM-62 na ruske vojnike. Eksplozija oko 15 kg TNT-a ne ostavlja nikakve šanse za njihovim preživljavanjem.

U drugom videu napadački dron 28. ukrajinske brigade uništava rusko oklopno vozilo Tigar također izbacivanjem mine TM-62. Ta snimka bi mogla biti prva zabilježna potvrda uništenja neprijateljskih oklopnih vozila upravo na ovakav način - protutenkovskom minom iz zraka.

 

 

Ukrajinski teški bespilotni dronovi obično su lokalno proizvedeni heksakopteri ili oktokopteri sastavljeni od uvezenih komponenti. Dva poznatija tipa su Kazhan ("Šišmiš") i Vampir. Dronovi su to koji mogu nositi do 15 kilograma tereta do 6 kilometara udaljenosti ili 10 kilograma do 9 kilometara. Opremljeni su termovizijom za noćne napade, a poznate su snimke kako takvi dronovi uništavaju tenkove i oklopnjake minobacačkim granatama od 82 mm koje nose sa sobom.

 

Ovo je možda prva potvrda pogotka oklopnog vozila protutenskovskom minom TM-62, sovjetske proizvodnje i koja se masovno, na uobičajene načine, koristi u ovom ratu. Snaga TM-62 može ju učiniti opasnim za dron koji ga ispušta: eksplozija ima daleko veći radijus opasnosti od manjih granata od 30 i 40 milimetara koje dronovi uobičajeno koriste. Operatori su toga očito svjesni, pa takve mine ispuštaju s većih visina.

Korištenje zaliha starih mina TM-62 – koje su i dalje masovno dostupne – znači da su jedini trošak sami dronovi, koji mogu napadati iznova i iznova. A njihovo korištenje još više dobiva na važnosti znajući da zbog blokade američke pomoći Ukrajini, na frontu vlada nestašica topničke municije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?