STIGLI KANADERI

Veliki požar kod Trogira, dim se proširio sve do Splita: 'Sve što može gasiti vatru je na Čiovu'

požar kod Trogira
Ivo Cagalj/PIXSELL
27.07.2023.
u 17:51

Gusti crni dim širi se regijom, vidljiv je s više otoka te iz okolnih gradova

Na Čiovu iznad Okruga Gornjeg buknuo je požar u šumi. Drveće i nisko raslinje planulo je danas oko 15:30 sati. Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) piše da su poslane vatrogasne snage s kaštelanskog i trogirskog područja, pripadnici Intervencijske vatrogasne potrojbe Split, a pridružila su im se i dva kanadera.

Istaknuo je da su na terenu sve trenutno dostupne zračne snage, dakle svi kanaderi i avioni koji su spremni za let i s posadama u pripravnosti trenutno gase požar na Čiovu.

- Dosta ružno izgleda, srećom tamo nema naseljenog, požar ne prijeti ničemu, ali ne znači da neće u narednih sat vremena - upozorio je zapovjednik, naglašavajući kako je sljedećih sat vremena ključno za gašenje požara.

Vjetar se malo primirio zadnjih 10-ak minuta, bio je jak sada puše manje, nadamo se da ćemo obuzdati požar. Sve snage od Omiša do Marine su na terenu i daju sve od sebe. Sve snage i zrak i zemlja, sve što može gasiti je na Čiovu, kazao nam je Tucaković.

- U gašenju požara sudjeluju vatrogasne snage sa operativnog područja Kaštela i Trogir, Intervencijska vatrogasna postrojba Split te tri protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 i tri protupožarna zrakoplova AT 802 FireBoss, izvještava HVZ.

Čitateljica nam je poslala fotografiju požara kako se vidi iz Splita. Radio Dalmacija javlja kako se iz djelova Splita vidi i otvoreni plamen.

 

Foto: Čitateljica

 

- Južna strana širi se uz pomoć vjetra. Nisu ugrožene kuće u Solinu, Splitu, Trogiru niti Kaštelima. Situacija se ne čini dobrom, ali dat ćemo sve od sebe da to što prije zaustavimo - kazao je glavni vatrogasni zapovjednik HVZ-a Slavko Tucaković za Radio Dalmaciju.

Na požarištu se digao gusti crni dim koji se vidi iz brojnih okolnih mjesta. "Puše sjeverozapadnjak, moglo bi biti gadno", rekao je čitatelj za Dnevnik.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije