Istraga nakon terorističkog napada u Parizu

Velika akcija: Zatvorena luka Bari, preko nje oružje iz Crne Gore ide teroristima

luka Bari
14.12.2015.
u 22:25

Pojačanje u luci Bari već je stiglo. Tamo je raspoređeno 30 vojnika i 10 agenata iz mobilnog odreda policije

Talijanska vlada donijela je odluku da blokira luku Bari zbog istraživanja koja su pokazala da oružje za terorističke napade džihadista, kao i osobe koje na neki način pomažu organiziranje tih napada, upravo preko te luke dospijeva u gradove u kojima teroristi nemilosrdno ubijaju na desetine nedužnih ljudi.

Kako prenosi portal Corriere.it, na sastanku nadležnih dužnosnika utvrđeno je da sumnjive osobe i oružje za terorističke napade stižu iz pravca Crne Gore i Albanije. Upravo zato luka Bari je okarakterizirana kao "kapija za napade džihadista" jer je tijekom brojnih istraga utvrđeno da preko nje stižu ratnici i oružje. Zbog toga je ta luka postala rizična ne samo za Italiju, već i za cijeli svijet, pa je donesena odluka da se blokira i da se pošalju jake policijske i vojne snage kako bi bio spriječen transport oružja i pristizanje novih boraca. Također, utvrđeno je i da su neki od počinitelja nedavnih terorističkih napada u Parizu, kada je stradlo oko 130 ljudi, isplovili iz te luke.

"Cilj je da se osiguraju temeljite provjere u luci koju je, kako su dosadašnje istrage pokazale, teško pratiti. Problem je veliki broj brodova za koje očito nema dovoljno trajekata", prenose talijanski mediji.

Tijekom pojačanih kontrola, talijanski sigurnosni organi presreli su više plovila iz pravca Crne Gore i Albanije na kojima su bile sumnjive osobe. Zbog opasnosti da bi te osobe mogle biti pristalice Islamske države, talijanske vlasti im nisu dozvolile da uđu na njihov teritorij, već su, pošto nije bilo osnove za privođenje, vraćani u zemlje iz kojih su došli.

Kako prenose talijanski mediji, iz pravca Crne Gore i Albanije u nekoliko navrata je stizalo i oružje koje je, kako se sumnja, bilo namijenjeno teroristima, koje su talijanski carinici i policajci zaplijenili.

Spomenuti talijanski portal prenosi da su se spekulacije o pojačanom osiguranju u luci Bari pojavile prije nekoliko dana, a potom je potvrđeno da su tu odluku donijeli ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano i ministar obrane Roberto Pinotti.

"Pojačanje u luci Bari već je stiglo. Tamo je raspoređeno 30 vojnika i 10 agenata iz mobilnog odreda policije. To su samo prvi koraci koje je Vlada poduzela u borbi protiv terorizma", piše Corriere.it.

Osim toga, navedeno je i da je talijanska vlada planirala luku Bari opkloniti kordonom sigurnosnih službi.

Za Italiju je najrizičniji pravac prema Balkanu jer je, kako pišu mediji, upravo ta ruta poznata po krijumčarenju oružja, droge i ljudi. Upravo zato je većina raspoloživih obrambenih snaga Italije usmjerena ka Balkanskom poluotoku. Tamošnji istražitelji nisu uspjeli utvrditi je li oružje i ratnici stižu iz Crne Gore ili iz Albanije jer je ruta kojom pristižu ista.

Kao dokaz da je luka Bari sigurna destinacija ratnika Islamske države tamošnji dužnosnici naveli su da su 1. i 5. kolovoza preko nje prošli Abdeslam Salah i Ahmet Dahmani. Salah je osumnjičen za masakr u Parizu, a Dahmani je krajem studenog uhićen zbog sumnje da je sudjelovao u određivanju ciljeva tijekom napada u glavnom gradu Francuske.

Talijanski državni organi uputili su pojačanje i u zračne luke gdje se također vrše stroge kontrole putnika i robe. Prema pisanju portala Corriere.it, u luku Bari i na talijanske zračne luke poslato je dodatnih 120 pripadnika sigurnosnih službi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije