OBORENI REKORDI

Val vrućine od Alžira do Arktika: Zašto je Sjeverna polutka toliko užarena ovog ljeta?

Reuters
22.07.2018.
u 16:56

U Africi, točnije u Sahari, izmjerena je temperatura od 51.3 stupnja Celzija, a u Japanu je danima bila iznad 40 stupnjeva. Zbog vrućine je umrlo 30 ljudi, a tisuće ih je zatražilo liječničku pomoć. U Kaliforniji je zbog velike upotrebe aparata za hlađenje čak dolazilo i do nestanka struje.

Dok kod nas i u ostatku središnje Europe nemamo problema s vrućinama, na sjeveru se bore vrućinama, ali i požarima. Prošlog tjedna vlasti u Švedskoj tražile su internacionlanu pomoć zbog više od 50 šumskih požara koji su buknuli u arktičkom pojasu.

Nacija poznata po hladnoći po prvi se put mora boriti s pošasti za koju nisu dovoljno opremljeni, pa su im u pomoć pristigli kanaderi iz Italije i Norveške, piše Guardian. 

Širom svijeta bilježe se brojni rekordi. U Africi, točnije u Sahari, izmjerena je temperatura od 51.3 stupnja Celzija, a u Japanu je danima bila iznad 40 stupnjeva. Zbog vrućine je umrlo 30 ljudi, a tisuće ih je zatražilo liječničku pomoć.

U Kaliforniji je zbog velike upotrebe aparata za hlađenje čak dolazilo i do nestanka struje. Kanađani su također zabilježili zanimljivi rekord. U Torontu je od početka godine dosad 18 dana izmjerena temperatura veća od 30 stupnjeva, a cijelu prošlu godinu bilo je samo 9 takvih dana. 

Znanstvenici su podijeljeni oko uzroka ovih vrućina. Dok neki misle kako je krivo globalno zatopljenje, drugi su uvjereni kako su za promjene vremena krivi jaki vjetrovi koji pušu sedam do 10 kilometara iznad Zemljine površine i ovisn o snazi donose oluju ili lijepo vrijeme. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije