PROGLAŠENA KATASTROFA

Uragan Harvey hara Teksasom, sporiji je ali i dalje snažan

26.08.2017.
u 13:31

Tisuće ljudi bježi od snažne oluje koja mi mogla prouzročiti katastrofalne poplave

Uragan Harvey polako ali i dalje snažno u subotu prelazi preko Teksasa, u kategoriji jakosti 2, nakon što je poharao obalu po život opasnim vjetrovima i jakim poplavama.

Uragan je u početku bio 4. kategorije i najsnažnija oluja koja je pogodila SAD u više od deset godina. Kopno je prvi put udario sjeveroistočno od mjesta Corpus Christi kasno u petak navečer s vjetrovima koji su dosezali 209 kilometara na sat. Tada je tri sata poslije ponovno pogodio kopno nedaleko od tog grada.

Rano u subotu jakost uragana snižena je na 2. kategoriju i sada se kreće preko dijelova Teksasa brzinom od oko 10 kilometara na sat.

Oluja bi trebala još nekoliko dana harati obalnim područjima i Louisianom, a meteorolozi očekuju više od 90 cm kiše i olujne valove od četiri metra.

Najteže je pogođen grad Rockport od 10.000 stanovnika, od kojih je dvije trećine evakuirano. Na putu oluje nalazi se gotovo šest milijuna ljudi, kao i mnoge rafinerije nafte.

Proglas o katastrofi

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak proglas o katastrofi za državu Teksas uslijed sve jačeg približavanja uragana Harvey obalama te države. Trump je na Twitteru objavio da je katastrofu proglasio na zahtjev guvernera Teksasa Grega Abbotta, dodajući kako to "oslobađa punu snagu pomoći vlade". Guverner Teksasa zatražio je pomoć američke savezne vlade uoči naleta uragana Harveyja koji će u petak navečer zahvatiti Teksas, pošto je Bijela kuća objavila da će uragan "nekoliko dana imati razornu snagu".

Greg Abbott, guverner Teksasa, upozorio je da je Harvey "veoma složen i opasan uragan" te da je njegov dolazak "velika katastrofa". "Predsjednik će početkom idućeg tjedna nastojati doći u posjet Teksasu", rekla je istodobno glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?