PANAMA CITY

Umro suosnivač odvjetničke tvrtke povezane s Panamskim dokumentima, Ramon Fonseca

09.05.2024.
u 16:44

Ramon Fonseca, suosnivač danas ugašene odvjetničke tvrtke povezane sa skandalom utaje poraza poznatim pod nazivom Panamski dokumenti, umro je noćas u bolnici, rekla je četvrtak ujutro njegova odvjetnica.

"Fonseca je hospitaliziran od početka travnja", rekla je Guillermina McDonald u telefonskom razgovoru, ne navevši od čega je Fonseca bolovao. 

"Zbog toga nije mogao prisustvovati saslušanju", kazala je, misleći pritom na sudski postupak koji je počeo u ponedjeljak na panamskome kaznenom sudu.

Ondje je trebala biti procijenjena Fonsecina umiješanost i odgovornost u slučaju pranja novca, a suđenje očekuje još 27 osoba umiješanih u isti skandal.

Presuda i kazne u tome slučaju još nisu izrečene.   

Skandal je 2016. potresao vlade, razotkrio ličnosti visokog profila, doveo do niza istraga širom svijeta i naštetio ugledu Paname kao off-shore financijskog središta.

Fonsecino odvjetničko društvo, Mossack Fonseca te je godine dospjelo u središte pozornosti nakon što su procurili povjerljivi dokumenti koji su razotkrili račune osoba visokog profila u poreznim oazama u svijetu.

Šefovi država, političari, slavne osobe i kriminalci upetljani su u taj golemi skandal. Dokumenti prokazuju i dokazuju da su se tijekom gotovo 40 godina zloupotrebljavale offshore tvrtke u cilju pranja i skrivanja novca.

Među njima su i bivši argentinski predsjednik Mauricio Macri, aktualni ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i argentinska nogometna zvijezda Lionel Messi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije