NEMA DOVOLJNO STRELJIVA

Ukrajina dobila upozorenje iz SAD-a: 'Uspjeli smo stvoriti štit. Ako nam partneri okrenu leđa...'

Jens Büttner/DPA
09.01.2024.
u 07:08

Bojnik Volodymyr (navedeno je samo ime iz sigurnosnih razloga), zapovjednik baterije Patriot, prepričava da je njegov tim pratio ruske raketne salve s mobilnog zapovjednog mjesta u blizini Kijeva. Patriot algoritmi izračunali su njihovu brzinu, visinu i projektirani kurs, što je omogućilo raketama protuzračne obrane da sustavno presretnu ruske rakete.

Sjedinjene Države upozorile su Ukrajinu da još dugo neće moći isporučivati ​​projektile za ukrajinske sustave protuzračne obrane Patriot, izvijestio je ugledni američki list The New York Times. Razlog je visoka cijena i velika potrošnja tih projektila u dosadašnjem tijeku rata.

Američki protuzračni obrambeni sustavi pomogli su Ukrajini u jačanju obrane od ruskih napada, posebice u presretanju hipersoničnih balističkih projektila koji su stizali do Kijeva za nekoliko minuta. Patriot je tako uspješno odbio ranojutarnji napad na glavni grad 11. prosinca, ali i kasnije.

Bojnik Volodymyr (navedeno je samo ime iz sigurnosnih razloga), zapovjednik baterije Patriot, prepričava da je njegov tim pratio ruske raketne salve s mobilnog zapovjednog mjesta u blizini Kijeva. Patriot algoritmi izračunali su njihovu brzinu, visinu i projektirani kurs, što je omogućilo raketama protuzračne obrane da sustavno presretnu ruske rakete.

 

"S obzirom da je Patriot jedan od rijetkih sustava koji se učinkovito suprotstavlja balističkim projektilima, a balistički projektili uzrokuju najviše žrtava, vjerujem da se spašeni životi tijekom rata broje tisućama", rekao je bojnik.

Međutim, unatoč ovom uspjehu, Rusija intenzivira svoje napade, tražeći nove kombinacije oružja i putanje kako bi izbjegla ukrajinsku protuzračnu obranu. Najnoviji takav masovni napad bio je sa nedjelje na ponedjeljak, koji je ipak poštedio Kijev.

"Ovi napadi naglašavaju hitnu potrebu Ukrajine za protuzračnom obranom", navodi se u članku NYT-a.

Rusija je ispalila više od 500 projektila i bespilotnih letjelica na ciljeve diljem Ukrajine, rekao je 2. siječnja ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy.

"Trebamo više sustava i streljiva za njih", rekao je.

No dužnosnici Bijele kuće i Pentagona upozorili su da Sjedinjene Države uskoro neće biti u mogućnosti opskrbljivati ​​ukrajinske baterije Patriot raketama presretačima zbog njihove visoke cijene, piše NYT. Cijena jedne takve rakete može se kretati od 2 do 4 milijuna dolara.

Ukrajina je od partnera dobila razne sustave protuzračne obrane, u rasponu od prijenosnih Stingera i SAM sustava kratkog dometa poput njemačkog Geparda do sofisticiranih sustava dugog dometa poput francuskog SAMP/T, koji može gađati mete udaljene gotovo 100 km, i američkog Norveški NASAMS. Međutim, samo je Patriot dizajniran za borbu protiv balističkih projektila.

"Od trenutka kada je prva baterija Patriot ušla u borbeni prostor, oni su preoblikovali bitku za nebo", rekao je NYT.

Iako su ukrajinski branitelji početkom invazije 2022. spriječili Rusiju da stekne zračnu nadmoć, Ukrajina nije imala čime presresti balističke projektile do dolaska sustava Patriot.

Dok su ruski udari opustošili kritičnu infrastrukturu diljem Ukrajine 2022., američki Kongres odobrio je prvu bateriju Patriot za Kijev.

Bojnik Volodymyr bio je među onima koji su prošli obuku na sustavu Patriot u SAD-u. Nakon dva dodatna tjedna obuke u Poljskoj, vratio se u Ukrajinu. U nekoliko dana testirali su sustav protuzračne obrane u borbi, uspješno presrevši prvu rusku balističku raketu Kinžal 4. svibnja 2023. godine.

"Bilo je prilično neočekivano", rekao je.

“Upravo smo se vratili s treninga i nismo u potpunosti razumjeli što smo upravo uništili. Kasnije, kada smo to saznali, povećalo se naše povjerenje u opremu koju su nam dali naši partneri,” prisjeća se bojnik Volodymyr.

Tijekom velikih napada na Ukrajinu u koje su uključene bespilotne letjelice, krstareće i balističke rakete, dvije ukrajinske baterije Patriot presrele su, tvrdila je ukrajinska vojska, sve 34 balističke rakete koje je Rusija lansirala na Kijev u svibnju i lipnju. No te informacije ipak nije moguće neovisno potvrditi.

“Bilo je dana kada su dečki jedva imali vremena napuniti lansere”, rekao je Volodymyr.

Patriot je također igrao ključnu ulogu u obrani od složenih bombardiranja, gdje Rusija kombinira različita oružja, lansira projektile i bespilotne letjelice različitim putanjama i koristi mamce kako bi zbunila ukrajinsku protuzračnu obranu.

Snažni radar Patriota ima domet od preko 150 km i može pratiti do 100 ciljeva istovremeno. Radar je također otporan na elektroničko ometanje. Dok baterija Patriot zahtijeva najmanje 70 obučenih vojnika za rad i održavanje, samo su dva ili tri vojnika potrebna u kontrolnoj stanici da bi njome upravljali u borbi.

"Kad se oglasi alarm, dolazi cijeli borbeni tim. Mogu se skupiti za manje od pet minuta.", rekao je bojnik Volodymyr.

Međutim, NYT napominje da je zaštita Ukrajine Patriotom trenutačno ograničena, jer ne pokriva cijelu Ukrajinu.

“Uspjeli smo zaštititi Kijev, ali u isto vrijeme, Odesa je bila uništena,” rekao je Volodymyr.

Ukrajinski zapovjednici sada pokušavaju planirati budućnost ne znajući kakvo bi oružje mogli imati na raspolaganju.

"Uspjeli smo stvoriti štit nad državom zahvaljujući našim stranim partnerima. Ali ako nam naši strani partneri okrenu leđa, vratit ćemo se na početak rata, kada ljudi jednostavno nisu izlazili iz svojih skloništa, a Rusi su pokušali naše gradove pretvoriti u potpune ruševine", poručio je bojnik Volodymyr.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?