PIŠE NBC NEWS

U tišini traju pregovori za okončanje rata u Ukrajini: Postoje i nacrti čega bi se mogli odreći?

Zelenski i Biden
Reuters/Pixsell
04.11.2023.
u 11:39

Dužnosnici Bidenove administracije također su zabrinuti da Ukrajina ostaje bez snaga, dok Rusija ima naizgled beskonačne zalihe, rekli su dužnosnici. Ukrajina se također bori s novačenjem.

Američki i europski dužnosnici počeli su tiho razgovarati s ukrajinskom vladom o tome što bi mogući mirovni pregovori s Rusijom mogli značiti za okončanje rata, piše NBC News pozivajući se na sadašnjeg višeg američkog dužnosnika i jednog bivšeg. Razgovori su uključivali vrlo široke nacrte onoga čega bi se Ukrajina mogla odreći da bi postigla dogovor, rekli su dužnosnici. Neki od razgovora, koje su dužnosnici opisali kao delikatne, održani su prošlog mjeseca tijekom sastanka predstavnika više od 50 zemalja koje podupiru Ukrajinu, uključujući članice NATO-a, poznatog kao Kontaktna skupina za obranu Ukrajine, rekli su dužnosnici.

Rasprave su potvrda vojne dinamike na terenu u Ukrajini i političke u SAD-u i Europi, rekli su dužnosnici.Počeli su usred zabrinutosti među američkim i europskim dužnosnicima da je rat zašao u mrtvu točku i oko mogućnosti nastavka pružanja pomoći Ukrajini, rekli su dužnosnici. Dužnosnici Bidenove administracije također su zabrinuti da Ukrajina ostaje bez snaga, dok Rusija ima naizgled beskonačne zalihe, rekli su dužnosnici. Ukrajina se također bori s novačenjem.

A vlada SAD-a osjeća nelagodu zbog toga koliko je manje pozornosti javnosti privukao rat u Ukrajini od početka rata Izraela i Hamasa prije gotovo mjesec dana, rekli su dužnosnici. Dužnosnici strahuju da bi ta promjena mogla otežati osiguravanje dodatne pomoći Kijevu.

Neki američki vojni dužnosnici privatno su počeli koristiti izraz "pat pozicija" kako bi opisali trenutnu bitku u Ukrajini, a neki kažu da bi se moglo svesti na to koja strana može održati vojnu silu najdulje. Nijedna strana ne čini velike korake na bojnom polju, koje neki američki dužnosnici sada opisuju kao rat inča. Američki dužnosnici podijelili su svoja stajališta o takvom vremenskom rasporedu s europskim saveznicima, rekli su dužnosnici.

"Sve odluke o pregovorima su na Ukrajini", rekla je u izjavi Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost. "Usredotočeni smo na to da nastavimo snažno podržavati Ukrajinu dok ona brani svoju slobodu i neovisnost od ruske agresije", dodala je piše NBC News.

Predsjednik Joe Biden bio je intenzivno usredotočen na iscrpljivanje ukrajinskih vojnih snaga, tvrde dvije osobe upoznate s tim pitanjem. "Ljudstvo je trenutno na vrhu brige administracije", rekao je jedan. SAD i njegovi saveznici mogu opskrbiti Ukrajinu oružjem, rekla je ta osoba, "ali ako nemaju kompetentne snage da ih koriste, to ne čini puno dobrog”

Biden je zatražio da Kongres odobri dodatna sredstva za Ukrajinu, ali do sada napori nisu uspjeli napredovati zbog otpora nekih republikanaca u Kongresu. Bijela kuća je u svom posljednjem zahtjevu povezala pomoć Ukrajini i Izraelu. To ima potporu među republikancima u Kongresu, ali drugi republikanski zastupnici rekli su da će glasati samo za paket pomoći samo za Izrael.

Prije početka rata između Izraela i Hamasa, dužnosnici Bijele kuće javno su izrazili uvjerenje da će dodatno financiranje Ukrajine proći Kongres prije kraja ove godine, dok su privatno priznavali zabrinutost koliko bi to moglo biti teško.

Bidenova administracija nema nikakvih naznaka da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman pregovarati s Ukrajinom, rekla su dva američka dužnosnika. Zapadni dužnosnici kažu da Putin i dalje vjeruje da može "pričekati Zapad" ili nastaviti s borbom sve dok SAD i njegovi saveznici ne izgube domaću potporu za financiranje Ukrajine ili dok borba za opskrbu Kijeva oružjem i streljivom ne postane preskupa, rekli su dužnosnici.

I Ukrajina i Rusija bore se da održe korak s vojnim zalihama. Rusija je povećala proizvodnju topničkih granata i u sljedećih nekoliko godina mogla bi proizvesti 2 milijuna granata godišnje, prema zapadnom dužnosniku. Ali Rusija je prošle godine ispalila oko 10 milijuna metaka u Ukrajini, rekao je dužnosnik, tako da će se također morati osloniti na druge zemlje. Bidenova administracija potrošila je 43,9 milijardi dolara na sigurnosnu pomoć Ukrajini.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?