NASA ISTRAŽUJE

U svemiru je počinjen prvi zločin, pitanje je tko je za njega nadležan

NASA/REUTERS/PIXSELL
26.08.2019.
u 12:40

Amerikanka optužila suprugu, astronautkinju Anne McClain, za krađu identiteta iz Međunarodne svemirske postaje

Amerikanka Summer Worden, bivša zaposlenica obavještajne službe američkog zrakoplovstva, rastaje se od supruge. Kako razvodi znaju biti dugi i mučni i kako se pazi na svaki korak, pogotovo kad je uključena i bitka za skrbništvo nad djetetom, Samantha Worden primijetila je nešto neobično – druga strana znala je apsolutno sve o njezinim financijama i te informacije koristila kao oružje u brakorazvodnoj parnici. 

Povukla veze

Zašto je kupila auto za određenu svotu i može li si ga priuštiti, bila su neka od pitanja na koja je morala odgovarati. Kad je povukla svoje veze u obavještajnoj zajednici, ispostavilo se da je, otkako traje proces rastave, (bivša) supruga redovno ulazila u njezin bankovni račun, i to pod njezinim imenom. Tu dolazi do pravog zapleta, piše New York Times. Kompjutor s kojeg je “operirala” nalazio se na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) i bio dio sustava NASA-e. Supruga Summer Warden, naime, poznata je i odlikovana astronautkinja i u vrijeme kad je upadala u račun bila je u šestomjesečnoj misiji u svemiru. Riječ je o Anne McClain, koja je trebala sudjelovati u povijesnoj šetnji dviju astronautkinja svemirom, ali ju je NASA u posljednji tren zamijenila drugom kolegicom i ostavila u postaji jer, navodno, nije bilo odijela prikladne veličine.

Istražuje NASA

Summer Worden podnijela je protiv Anne McClain prijavu za krađu identiteta, no pitanje je tko je nadležan za zločin koji je počinjen u svemiru?
 Pet svemirskih agencija koje sudjeluju u projektu ISS – one iz SAD-a, Rusije, Japana, Europe i Kanade – već dugo ima procedure koje definiraju odgovornost koja proizlazi iz toga što astronauti iz raznih država zajedno oblijeću oko Zemlje. No ovo je prvi put da je netko od njih optužen za kazneno djelo u svemiru, objasnio je Mark Sundahl, ravnatelj Centra za globalno svemirsko pravo na Sveučilištu Cleveland. 
 Optužbe o krađi identiteta i pristupu bankovnom računu iz svemirske postaje tek su dio kompleksnih pravnih pitanja koja se pojavljuju u vrijeme rutinskog putovanja u svemir, a povećat će se s razvojem svemirskog turizma i time se potrebno posebno pozabaviti, upozorava. 
Za sada istragu provodi NASA. Anne McClain priznala je da je pristupala bankovnom računu iz svemira, ali je preko odvjetnika poručila da je to činila kako bi, kao i ranije, vodila brigu o financijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?