Rusija

U Moskvi održana vojna parada, Rusija pokazala svoju vojnu moć

vojna parada
Foto: Reuters
1/4
09.05.2016.
u 14:20

U Moskvi je danas održana grandiozna vojna parada u sklopu nacionalne proslave 71. godine od pobjede SSSR-a nad nacističkom Njemačkom.

Ispred ruskog predsjednika Vladimira Putina, višerangiranih dužnosnika i nekoliko ratnih veterana, Crvenim trgom u Moskvi prodefiliralo je blizu 10.000 pripadnika ruskih oružanih snaga.

Putin je u obraćanju zahvalio vojnicima, kojima je čestitao praznik koji tradicionalno ujedinjuje Ruse uprkos političkim nesuglasicama. Ruski predsjednik je iskoristio priliku da uputi poziv međunarodnoj zajednici da se ujedini u borbi protiv globalnog terorizma.

"Moramo prevazići to zlo. Rusija je otvorena za ujedinjenje svojih snaga sa drugim državama i spremna je da radi na stvaranju modernog, nesvrstanog, međunarodnog sigurnosnog suzstava", dodao je Putin. Osim pripadnika oružanih snaga, u paradi je sudjelovalo 135 vojnih vozila i 71. letjelica.

Ove godine prvi put su sudjelovali pripadnici ruskih zrakoplovnih i svemirskih snaga, te Nacionalna garda. Prvi put sudjeluju i pripadnice oružanih snaga Ruske Federacije i to su kadeti vojnog Sveučilišta Ministarstva obrane i Vojnog Instituta "Volski".

Slična parada manjeg kapaciteta održana je u bazi ruskih snaga "Hejmim" u Siriji, gdje Moskva vrši udare na terorističke grupacije poput tzv. Islamske države.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?