Norveška

U mobitelima migranata našli slike smaknuća i zastava ISIL-a

ISIL
15.12.2015.
u 12:13

U mobitelima stotina migranata koji su zatražili azil u Norveškoj pronađene su uznemirujuće fotografije smaknuća, odrubljenih glava i zastava Islamske države

U mobitelima stotina migranata koji su zatražili azil u Norveškoj pronađene su uznemirujuće fotografije smaknuća, odrubljenih glava i zastava Islamske države, piše norveški list Nettavisen.

Policijski ured za migrante prisiljen je raditi prekovremeno zbog povećanog priljeva migranata u tu zemlju. Prilikom pretresa na granici, policija je u stotinama mobitela pronašla fotografije i snimke brutalnih smaknuća, kao i snimke ljudi kako drže odrubljene glave i ruke. Među pronađenim sadržajem bile su i fotografije mrtve djece i drugih žrtava rata. Osim toga, na mnogim su fotografijama zastave ISIL-a te simboli drugih terorističkih organizacija.

Erik Haugland, iz norveškog programa za azilante, navodi kako je moguće da su fotografije i video snimke nastale iz nevinih pobuda, odnosno jer su migranti htjeli imati dokaz o stradanjima i zločinima kojima su bili izloženi u svojoj domovini. Druga je mogućnost pak da su takvim materijalima htjeli zavarati teroriste te si osigurati nesmetan prolaz kroz područja koja su pod kontrolom džihadista.

Ranije ovog mjeseca pojavile su se informacije kako ISIL iskorištava migrantsku krizu kako bi teroristi neopaženo ušli u Europu. Najmanje trojica napadača na Pariz ušla su u Europu predstavljajući se kao izbjeglice. Među njima je i Abdelhamid Abaaoud, mozak terorističkih napada na Pariz, koji je ubijen u policijskoj raciji u četvrti Saint-Denis. 

Krivotvorena putovnica pronađena je u blizini jednog bombaša samoubojice koji se raznio pokraj nogometnog stadiona, zbog čega su postala sve glasnija nagađanja da ISIL-ovci imaju razvijen mehanizam za krivotvorenje osobnih isprava.

Američke vlasti objavile su ovog tjedna kako postoji sumnja da ISIL posjeduje stroj za izradu lažnih putovnica pomoću kojih njihovi članovi lakše dolaze do Zapada. Amerikanci su tu informaciju dobili od neimenovanog, ali "pouzdanog" izvora, međutim ti navodi nisu još potvrđeni, javlja Daily Mail.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?