POSTAVLJEN NA SIONU

U Jeruzalemu otkriven kip Svetog Jeronima: "On je rođen u našem srcu i duši"

Splitsko dalmatinska županije
21.05.2022.
u 18:58

Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije. Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban ističe kako se ovaj trenutak čekao već tri godine.

- Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu - rekao je Boban. 

Nadbiskup u miru, monsinjor Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglašava kako je ovo povijesni dan za budućnost.

- Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi - naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu.

- Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja - rekao je Jerković. Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu.

-  Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak - izjavio je Glavnik. Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, rektor Sveučilišta u Splitu  dr. sc. Dragan Ljutić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije