POPUŠTANJE I POOŠTRAVANJE

U Austriji nove mjere, Beč iznimka. PCR test za povratnike s odmora na vidiku

LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
22.07.2021.
u 18:26

Kazna, u slučaju nepridržavanja „3-G-pravila“ iznosi 90 eura

Austrijanci su zbunjeni. Dok Europa zbog trenda rasta broja novozaraženih delta sojem koronavirusa, ali i Beč, pooštravaju mjere, u Austriji, u preostalih osam austrijskih saveznih pokrajina one se dodatno popuštaju. Tog istovremenog popuštanja i pooštravanja dosad nije bilo u ovoj alpskoj zemlji, pišu u četvrtak domaći mediji i gotovo svi navode što se sve od danas mijenja.

Uz upozorenje da je grad i pokrajina Beč iznimka i da ide vlastitim putem, ne želeći se, zbog sve većeg broja novozaraženih i uzlazne delta krivulje u austrijskom glavnom gradu, prikloniti nekim općim saveznim odredbama.

Prema odluci austrijske vlade danas u Austriji prestaje obveza nošenja maski u trgovinama, osim u prehrambenim i onima vezanima uz dnevne životne potrebe. Maske ostaju i nadalje obvezne jedino još u javnom prijevozu, ljekarnama, bolnicama, bankama i poštama. Osnova za sve je i dalje „3-G“ pravilo – cijepljen, izliječen ili svježe testiran na koronavirus.

Navedeni certifikati su obvezna „ulaznica“ u restorane, kafiće i ostale lokale, te hotele i turističke, kulturne i sportske objekte i priredbe. Jedino su noćni barovi, klubovi i diskoteke izuzeti su iz tog pravila i za njih od danas vrijedi znatno strože tzv. „2-G-pravilo“, što znači da u diskoteke i noćne klubove i lokale mogu ući isključivo osobe koje su cijepljeni protiv COVID-a 19 ili one s negativnim PCR testom. Dakle, negativni antigenski test nije više od danas „ulaznica“ za zabavu, što je podiglo uzbunu ne samo u redovima mladih Austrijanaca nego i kod predsjednika ugostitelja u Austrijskoj gospodarskoj komori Maria Pulkera, koji je najavio tužbu protiv ove nove vladine mjere, zbog koje bi prema njegovom mišljenju mogli bankrotirati brojni noćni klubovi i diskoteke.

Ono što se od danas također mijenja u Austriji je da svi ugostiteljski lokali, te kulturne i sportske institucije umjesto s dosadašnjih 75 posto, mogu raditi s 100 posto kapaciteta. Ono što ostaje isto je registracija gostiju u lokalima i priredbama, kako bi se u slučaju pojave zaraze moglo slijediti kontakte zaraženih. Beč, na čelu s gradonačelnikom Michaelom Ludwigom znatno je oprezniji što se tiče popuštanja mjera u vrijeme kada mnoge europske zemlje ponovo uvode razna ograničenja zbog sve bržeg širenja delta virusnog soja. Stoga se u Beču maske i nadalje moraju nositi u svim trgovinama, a ne samo prehrambenom, a na snazi i dalje, kao „ulaznica“ za sve lokale, kulturne i sportske priredbe ostaje „3-G“ pravilo i obvezni certifikat o cijepljenju, izlječenju ili svježi negativni antigenski (ne stariji od 48 sati) ili PCR test (72 sata). Isto pravilo vrijedi i za djecu od 6 godina starosti na dalje, što je samo slučaj u Beču, dok u preostalih osam austrijskih pokrajina navedeno pravilo vrijedi samo za djecu stariju od 12 godina.

Kazna, u slučaju nepridržavanja „3-G-pravila“ iznosi 90 eura. Danas u sjedištu austrijske vlade u Beču ponovno zasjeda posebno utemeljeno Povjerenstvo za praćenje epidemiološke situacije u zemlji kroz ljeto i nadležno za pripreme za jesen na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom. Jedna od središnjih točaka dnevnog reda je zahtjev ministra zdravstva Wolfganga Mücksteina o uvođenju obveznih PCR testova za sve povratnike, uključujući cijepljene, s odmora u inozemstvu u Austriju, kako bi se zaustavio „uvoz“ delta zaraze, s kojom se vraća nakon ljetovanja u zemlju sve više Austrijanaca. Više o eventualnim novim odredbama odnosno postroženju mjera će biti poznato danas poslijepodne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije