Obnavlja se predsjednička flota

Tvrtka Boeing radi na novom Air Force One zrakoplovu

04.02.2016.
u 07:00

Pentagon je prošle godine odobrio prvi od nekoliko ugovora s tvrtkom Boeing koja će modificirati svoja dva zrakoplova 747-8 i od njih napraviti dva nova Air Force One, koji će predstavljati luksuzno središte zapovjedništva, piše Večernji list BiH. Prvi ugovor je vrijedan 25,7 milijuna dolara, ali će ih u budućnosti biti još. Inače, zrakoplov Air Force One se smatra zaštitnim znakom američke moći. Zrakoplov će tradicionalno biti obojan u plavu i bijelu boju, a imat će i natpis “United States of America” te američku zastavu. Američki predsjednik Barack Obama koristi dvokatni Boeing 747-200s koji je u službi od 1990. Zrakoplov je već star, a servisi su sve duži. Američke zračne snage su u siječnju prošle godine objavile kako će Boeing napraviti nove zrakoplove, a ukupni troškovi još uvijek nisu objavljeni. Međutim, za petogodišnji program su zatražene tri milijarde dolara. Letjelice bi trebale biti završene do 2024. godine. Novi zrakoplovi će se bez sumnje razlikovati od aktualnih, ali specifikacije još uvijek nisu poznate. Jednosatni let Air Force One košta 180.000 dolara, a američkom predsjedniku je na raspolaganju prostrani ured, soba za sastanke, centar za zdravlje i slično. Zrakoplovom putuju i agenti tajne službe koji se brinu za sigurnost predsjednika, njegovih savjetnika, novinara i ostalih putnika.

Kuhinja može pripremiti do 100 obroka. Air Force One je opremljen i suvremenom komunikacijskom tehnologijom. Također, gorivo je moguće puniti tijekom leta, tako da zrakoplov u zraku može ostati danima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije