Vladimir Putin

"Tursko vodstvo želi Amerima lizati neko mjesto"

Vladimir Putin
17.12.2015.
u 12:31

Ruski predsjednik je kazao i kako se njegov stav oko sirijskog kolege al-Asada nije promijenio te da i dalje podržava inicijativu SAD-a i UN-a za rješavanje krize u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin započeo je godišnju konferenciju za novinare u četvrtak u Moskvi pred gotovo 1400 akreditiranih predstavnika tiska koji će pokušati privući pažnju ruskog šefa država ili njegovog glasnogovornika kako bi dobili odgovor na svoje pitanje.

Među pitanjima o domaćim i međunarodnim temama, posebno se očekuju ona o uključenosti Rusije u napade u Siriji, o Ukrajini, te o borbi protiv terorizma.

Prošle je godine Putinova 10. godišnja konferencija za novinare trajala više od tri sata. Politički analitičari smatraju da Putin neće izbjegavati neugodna pitanja.

S obzirom na broj novinara, Putin bi ove godine mogao srušiti rekord iz 2008. u broju odgovora na postavljena pitanja. Te je godine ruski predsjednik odgovorio na 106 pitanja a presica je trajala četiri sata i 40 minuta.

Na konferenciji se dotaknuo odnosa s Turskom i Sirijom. 

- Ako netko u turskom vodstvu želi lizati Amerikancima određeno mjesto, nisam siguran da Amerikancima to treba - rekao je i osudio ponašanje Turske nakon rušenja ruskog zrakoplova.

- Srušili su naš avion i ubili naše vojnike. Čak i ako govore istinu i nisu znali čiji je avion, što se radi u takvoj situaciji? Uzmete telefon i objasnite što se dogodilo. Umjesto toga, oni su nazvali NATO - rekao je Putin, i uputio kritike na račun sve veće islamizacije Turske.

- U Turskoj je u tijeku proces islamizacije zbog kojeg bi se Ataturk okrenuo u grobu - zaključio je.

Ruski predsjednik je kazao i kako se njegov stav oko Bašara al-Asada nije promijenio.

- Vjerujemo da jedino sirijski narod ima pravo odlučiti tko će upravljati njima, i pod kojim uvjetima. Podržavamo inicijativu SAD-a i UN-a za rješavanje krize u toj državi - rekao je Putin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?