VAŽNA ODLUKA

Turski parlament dao zeleno svjetlo za ulazak Švedske u NATO

Erdogan
MURAT CETINMUHURDAR/PPO/REUTERS
23.01.2024.
u 21:47

Kad parlament ratificira tu odluku, turski predsjednik Erdogan trebao bi je potpisati unutar nekoliko dana. Nakon toga će članstvu Švedske na putu ostati samo Mađarska.

Turski parlament odobrio je kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, javlja CNN. Od 346 članova parlamenta koji su glasovali, 287 je bilo za pristup Švedske, a 55 protiv. Četvero je bilo suzdržano pri glasovanju.

Kad parlament ratificira tu odluku, turski predsjednik Erdogan trebao bi je potpisati unutar nekoliko dana. Nakon toga će članstvu Švedske na putu ostati samo Mađarska. Njezin premijer Viktor Orban u utorak je objavio kako je pozvao švedskog premijera Ulfa Kristerssona u Budimpeštu kako bi pregovarali o tom pitanju. 

Mađarska tvrdi da ne postoji prijetnja sigurnosti Švedske koja "neopravdano optužuje" mađarske vlasti za narušavanje demokracije. Švedska "ne poduzima nikakve korake za jačanje povjerenja kako bi naš odnos postao odnos saveznika i prijatelja", rekao je prošli tjedan na brifingu Gergely Gulyas, šef ureda mađarskog premijera Viktora Orbana.

 

"Ovaj odnos trenutno je pravno jedan od savezničkih, ali se ne može smatrati prijateljskim, stoga moram zaključiti da za Švedsku danas uopće nije prioritet brzo pridruživanje NATO-u", dodao je tada. Mađarski parlament, trenutno na zimskoj stanci, nastavit će s radom sredinom veljače.

Turska i Mađarska imaju bolje odnose s Rusijom nego s pojedinim članicama NATO saveza, piše Reuters. Iako je kritizirala rusku invaziju, Ankara se usprotivila i zapadnim sankcijama nad Rusijom. 

Odgađanje turske ratifikacije frustriralo je neke od zapadnih saveznika i omogućilo Turskoj da dobije neke ustupke. Ankara se usprotivila članstvu Finske i Švedske zbog navodnog utočišta koje dvije države pružaju skupinama koje Turska smatra terorističkima. Finska je u međuvremenu postala članica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije