SREDOZEMLJE

Turska prijeti Grčkoj ratom, a ovaj otočić je u centru incidenta

31.08.2020.
u 14:12

Otočić Kastelorizo, koji izranja iz tirkiznih voda istočnog Sredozemlja samo dva kilometra od turske obale, nimalo ne izgleda kao središte međunarodnog incidenta.

A ni njegovi preplanuli stanovnici nisu zabrinuti, iako diplomatske napetosti rastu jer Turska, Grčka i njihovi saveznici pripremaju vojne vježbe u obližnjim vodama, što je zapravo pokazivanje mišića u sukobu oko prava na eksploataciju plina.

- Niko se ovdje ne boji.Navikli smo na te političke igrice i to otočane ne izbacuje iz njihove rutine -kaže 45-godišnji Giorgos Karaganis.

Karaganis je rođen na tom otoku s lučicom i pastelnim kućama. Njegov brod svaki dan siječe vode između Kasteloriza i turskog kopna, prevozeći turiste na otok i otočane u kupovinu.

- Radim ovo 30 godina, kao što je to moja obitelj radila prije mene. Nema razloga da se to promijeni - kaže.

Kastelorizo je grčki otok koji je najudaljeniji od europskog kopna. Suha i stjenovita ispostava površine devet četvornih kilometara. Njegovi stanovnici odavno su se naviknuli da su glavna tema dugogodišnjeg grčko-turskog neprijateljstva, kaže 62-godišnja Foteini Dritsa, vlasnica suvenirnice.

Između grčkih otočana i Turaka preko puta "duboke su veze i prijateljstvo", naglašava.

Zamjenik načelnika Stavros Amigdalos slaže se da imaju dobre odnose sa susjedima, zbratimljeni su s gradom sa suprotne strane, zajedno organiziraju kulturne festivale, ekonomske veze su velike.

I dok se politički pritisak gomila u udaljenim prijestolnicama, "mi ostajemo mirni i ništa se ne mijenja u našoj svakodnevici",  dodaje Amigdalos

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?