SZO:

Tržnica morske hrane u Wuhanu igrala ulogu u izbijanju epidemije

08.05.2020.
u 21:48

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je koronavirus potekao od šišmiša, a tržnica morske hrane u gradu Wuhan, u kineskoj provinciji Hubey, igrala je ulogu u izbijanju epidemije.

Peter Ben Embarek, stručnjak SZO-a za sigurnost hrane i zoonotičke viruse koji prelaze sa životinja na ljude, naglasio je potrebu za dodatnim istraživanjima povezanosti COVID-19 sa životinjama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osvrćući se na ulogu pijace morske hrane u Wuhanu u nastanku epidemije, Embarek je rekao da je "jasno da je pijaca igrala ulogu u tome".

- Ali kakvu je ulogu igrala, ne znamo - rekao je on.

Embarek je istaistaknuo kao da je tržnica u Wuhanu imala ulogu u izbijanju epidemije, kao izvor ili eventualno kao "pojačavajuće okruženje".

Naglasio je da su izvor COVID-19 šišmiši, ali to pitanje detaljno treba ispitati.

Kako je naveo, možda su životinje donijele ovaj virus na tržnicu ili su ljudi koji su prethodno dobili virus posjetili ovo mjesto.

Američki predsjednik Donald Trump i državni tajnik  Mike Pompeo su ranije ovog mjeseca iznijeli tvrdnje da je virus nastao u laboratoriji u Wuhanu.

Kineska vlada demantira ove navode poručujući da je to pitanje politizirano.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?