plinovod

Trump razmatra uvođenje sankcija zbog 'Sjevernog toka 2'

13.06.2019.
u 09:09

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da razmatra mogućnost uvođenja sankcija zbog ruskog projekta plinovoda "Sjeverni tok 2" i upozorio Njemačku da je zbog energenata previše ovisna od Moskve, javlja Reuters.

- Štitimo Njemačku od Rusije, koja dobiva više milijardi dolara od Berlina - rekao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući s poljskim predsjednikom Andžejom Dudom.

Analitičari ističu da bi bilo kakve sankcije prema europskim kompanijama koje sudjeluju u projektu izazvale negodovanje država, uključujući Njemačku, Austriju i Francusku.

Projekt "Sjeverni tok 2" za prenos plina iz Rusije ispod Baltičkog mora ka Njemačkoj udvostručio bi kapacitet postojećeg plinovoda "Sjeverni tok".

Istočnoeuropske, nordijske i zemlje Baltičkog mora smatraju da se plinovodom samo jača ovisnost Europe od ruskog plina, prenosi Slobodna Europa.

Međutim, brojni političari i energetske kompanije iz Njemačke podržavaju "Sjeverni tok 2" jer je toj zemlji neophodan stabilan dotok plina i želi da ukine termoelektrane i nuklearne elektrane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije