Američki  predsjednik

Trump: Macronova sugestija o stvaranju europske vojske 'veoma uvredljiva'

10.11.2018.
u 13:07

Američki  predsjednik Donald Trump, koji je u petak navečer doputovao u Pariz kako bi tijekom vikenda prisustvovao ceremonijama obilježavanja stoljetnice kraja Prvog svjetskog rata, izjavio je da je sugestija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da Europa počne stvarati vlastitu vojsku kako bi s zaštitila od SAD-a i drugih zemalja "veoma uvredljiva".

- Francuski predsjednik Macron sugerirao je da Europa počne stvarati vlastitu vojsku u cilju zaštite od SAD-a, Kine i Rusije. Voma uvredljivo - navodi Trump u tweetu.

- Europa bi, međutim, trebala platiti svoj udio u NATO-u, koga SAD značajno subvencionira - dodao je američki predsjednik.

Macron je  ovaj tjedan izjavio u intervjuu za radio stanicu Europe 1 kako želi "istinsku europsku vojsku" koja bi štitila Europljane od SAD-a i drugih zemlja.

Trump često kritizira europske zemlje što ne ispunjavaju ciljni iznos uplaćivanja dva posto bruto društvenog proizvoda (BDP) u vojne svrhe, koju je postavio NATO.

Sudeći po brojkama NATO-a , samo pet od 29 saveznika ispunilo je taj  iznos u ovoj godini - Estonija, Grčka, Latvija, Britanija i SAD,  prenosi Xinhua

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?