LONDON

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

nafta
14.06.2024.
u 17:48

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred kraj godine prevagnule nad strahovanjima od posljedica visokih troškova zaduživanja u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 53 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,23 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 41 cent višoj cijeni, od 79,03 dolara.

U prvoj polovini tjedna trgovce su ohrabrile optimistične procjene Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i američke investicijske banke Goldman Sachs o potražnji.

OPEC potvrdio je da u ovoj godini očekuje rast potražnje za 2,25 milijuna barela dnevno, a Goldman Sachs predviđa solidnu potražnju u SAD-u tijekom ljeta i minus na tržištu u trećem tromjesečju od 1,3 milijuna barela dnevno.

I američka vlada blago je podigla procjenu potražnje i suglasila se s OPEC-om i Goldman Sachsom da bi tržište trebalo bilježiti deficit u opskrbi minimalno do početka zime.

Deficit očekuju i OPEC i Washington, ali i Međunarodna agencija za energiju (IEA), primjećuju analitičari Commerzbanka.

IEA je savjetodavna agencija za energiju pri Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja okuplja velike potrošače.

Procjene o deficitu potisnule su u drugi plan objavu američke središnje banke da planira sniziti troškove zaduživanja tek krajem godine. Do sada bili su najavljivali da bi ih mogli sniziti u rujnu.

Visoki troškovi zaduživanja kroz dulje vremensko razdoblje mogu zakočiti gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima. Inflacija je u SAD-u u svibnju blago oslabila, a broj novih zahtjeva za isplatu naknada za nezaposlene dosegnuo je prošli tjedan najvišu razinu u deset mjeseci.  

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 22 centa, na 82,81 dolar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije