DOGOVOR MOĆNIKA

Trump je prepustio Siriju Putinu da se više može posvetiti Iraku

27.07.2017.
u 18:08

Američki predsjednik objavio je jučer na Twitteru da ukida Obamin program potpore sirijskoj tzv. umjerenoj oporbi

Američki predsjednik Donald Trump objavio je jučer na Twitteru da ukida Obamin program CIA-e o naoružanju i vojnoj obuci sirijske tzv. umjerene oporbe. Takvu odluku, Trump je donio nakon sastanka s Vladimirom Putinom na G-20 u Hamburgu.
 

Analitičari smatraju da je ta odluka došla kao ustupak Rusiji koja je počela raspoređivati svoje snage za nadzor prekida vatre u četiri sirijske provincije. Zauzvrat Amerikanci traže da im se prepusti progon ISIL-ovaca. Očito je da se Trump okreće Iraku koji se svakodnevno sve više približava američkom neprijatelju Iranu. Dokazano je kako je američko naoružanje, koje je trebala dobiti sirijska oporba, do sada uvijek završavalo u rukama terorističkih i ekstremističkih organizacija, najčešće Islamske države i Al-Qa’ide. Naime, prošle je godine, nekoliko isporuka oružja, između ostalog i onog teškog koje je dostavljeno iz SAD-a, Saudijskoj Arabiji i Jordanu, a koje je moralo biti predano oporbenim snagama u Siriji, našlo se na crnom tržištu i završilo u rukama islamskih terorista u Iraku i u Siriji. U međuvremenu, sirijska vojska zaplijenila je ogromne količine američkog i oružja sa Zapada pristiglog iz Saudijske Arabije koje je bilo namijenjeno džihadistima u istočnoj Guti u predgrađu Damaska – desetak tisuća protuoklopnih raketa, „C-57”, topove „CJ” kao i strojnice i snajpere te brojne bacače „RPG .

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?