HUMANITARNA KRIZA

Trudnice u Gazi suočavaju se s mučnim izazovima usred krize zdravstvenog sustava

Gaza
REUTERS
15.10.2023.
u 18:13

Zdravstveni sustav kolabira, trudnicama i nerođenoj djeci prijeti nesaglediva opasnost

Zdravstveni sustav u Gazi nalazi se na rubu potpunog kolapsa, a trudnice su suočene s nezamislivim izazovima. U ekskluzivnom intervjuu za CNN, humanitarni radnik Allen iznio je ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Gazi.

Prema Allenovim riječima, oko pet tisuća od ukupno 50 tisuća trudnica u Gazi očekuje porođaj tijekom idućeg mjeseca, a neke od njih suočavaju se s mogućim komplikacijama. Ova situacija stavlja trudnice u neizdrživu nesigurnost i strah, bez adekvatne odjeće, higijene ili podrške. Svaka minuta postaje pitanje života i smrti.

- Zamislite da prolazite kroz taj proces u tim završnim fazama i svom zadnjem tromjesečju prije poroda, s mogućim komplikacijama, bez odjeće, bez higijene, potpore, i niste sigurni što će sljedeći dan, sljedeći sat, sljedeća minuta donijeti za njih i za njihovo nerođeno dijete. Priče koje dolaze iz bolnica su "mučne" - rekao je Allen.

U bolnicama u Gazi, priče su potresne. Allen prenosi riječi jedne babice koja mu je ispričala da od početka sukoba neke babice nisu mogle ni doći do rodilišta kako bi pružile pomoć zbog opasnosti u okolini.

Humanitarni radnici poput Allena apeliraju na otvaranje humanitarnog koridora i poštivanje međunarodnog humanitarnog zakona kako bi se omogućio pristup Gazi i dopremili hitno potrebni materijali. Trudnice moraju dobiti hitnu zdravstvenu skrb kako bi se spasili životi ne samo njih, već i njihovih nerođenih beba. 

Novi Huawei pametni satovi predstavljeni u Barceloni: veliko otkrivanje sljedeće generacije pametnih uređaja

Svjetska zajednica je sada pozvana na hitnu akciju kako bi se spriječila daljnja eskalacija ove humanitarne krize u Gazi.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije