Obavještajne službe upozorile

Teroristi planiraju masovne napade, sprema se europski 11. rujan

napad
10.01.2016.
u 19:32

Bojim se da nam se bliži europski 11. rujan: simultani napadi istoga dana u nekoliko zemalja, u nekoliko gradova. Koordiniran napad. Imamo saznanja da teroristi rade na tome, kazao je dužnosnik

Teroristi u ovoj godini planiraju provesti masovne napade širom Europe, upozorili su europske obavještajne službe. Napade će izvesti uz pomoć džihadista koji su se vratili iz Sirije, i koji su već naoružani i istrenirani te tako spremni za napade. 

Upozorenje obavještajnih službi stiglo je točno godinu dana nakon napada na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu. Inače, Francuska je bila zemlja s najviše terorističkih napada izvedenih prošle godine.  No, u subotu je jedan visoki dužnosnik sigurnosnog aparata kazao francuskim medijima kako je 2015. godina ništa u odnosu onog što se sprema, posebno u Francuskoj i Londonu ove godine.

- Bojim se da nam se bliži europski 11. rujan: simultani napadi istoga dana u nekoliko zemalja, u nekoliko gradova. Koordiniran napad. Imamo saznanja da teroristi rade na tome, kazao je neimenovani dužnosnik, prenose mediji. 

Dodao je kako Islamska država posebno trenira Europljane u Siriji koje šalje natrag u njihove zemlje kako bi tamo počinili napade.

- Dobivaju lažne dokumente, karte i oružje, a govore jezike europskih zemalja. Mnogo njih smo uspjeli zaustaviti, ali smo preopterećeni. Neki će nam promaknuti, neki već jesu, kazao je dužnosnik.

Turske vlasti su potvrdile da su teroristi Islamske države pripremali napade koje su trebali izvesti napade za Novu godinu u isto vrijeme u nekoliko gradova u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, kao i u Ankari. 

Ti napadi su spriječeni, a prilikom uhićenja tih terorista, policija je otkrila detaljne upute za napade.

- Ovaj tip višestrukih napada je najgori scenarij za 2016. Znam da se specijalne službe u nekoliko europskih metropola, kao u Londonu, već rade na ovoj teoriji, kazao je bivši analitičar francuske obavještajne službe DGSE Yves Trotignon. 

On tvrdi kako su teroristi do sada često za sobom su ostavljali tragove, što će se u budućnosti sigurno promijeniti. Izrazio je strah da bi teroristi u svojim planovima mogli postati efikasniji.

- Ukoliko im se njihov kvaliteta popravi, imat ćemo problem. Možda bismo mogli reći da je 2015. bila samo probna godina, naglasio je Trotignon.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije