Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Talijanska mafija i ISIL imaju zajednički biznis i na njemu zarađuju milijarde

21. travnja 2016. u 11:22 0 komentara 157 prikaza
ISIL

Islamska država surađuje s talijanskom mafijom na krijumčarenju marihuane preko sjeverne Afrike u Europu. Postoji i ruta za krijumčarenje koja ide od Casablance i Maroka preko Alžira i Tunisa za Trobuck u istočnoj Libiji. Talijanski šef službe koji se bori protiv mafije smatra da bi zapravo dekriminalizacija kanabisa bila glavno oružje protiv krijumčara i terorista.

Franco Roberti, šef talijanske nacionalna službe koja se bori protiv mafije, priopćio je da je policija našla dokaze da se talijanska kriminalna organizacija zajedno s teroristima bavi krijumčarenjem hašiša. Roberti je rekao kako se sumnja da postoji i ruta za krijumčarenje. Ona ide od Casablance i Maroka preko Alžira i Tunisa za Trobuck u istočnoj Libiji.

Mafija od trgovine narkoticima zarađuje više od 32 milijarde eura godišnje

U razgovoru za Reuters, Roberti je rekao i da Islamska država kontrolirala rute krijumčarenja koje uključuju Libiju, a također kontrolira obalu duž zaljeva Sirte. Iako se upotreba kanabisa protivi šerijatskom zakonu, ISIL-ovci od toga navodno zarađuju milijune. Izvješće IHS-a objavljeno u ponedjeljak pokazuje da je nešto manje od sedam posto ISIL-ovih ukupnih sredstava dolazi od trgovine narkoticima. Mafija pak od trgovine narkoticima zarađuje više od 32 milijarde eura godišnje, prema podacima UN-ova Ureda koji se bavi narkoticima i kriminalom, prenosi Independent.

Sličnosti tradicionalne mafije i terorista

Rekao je i da ISIL i tradicionalna mafija, kao što je Cosa Nostra, rade slične zločine. “Međunarodni terorizam sami financiraju s kriminalnim aktivnostima koje su tipične za mafiju, poput trgovine drogom, krijumčarenja robe široke potrošnje, krijumčarenja nafte, krijumčarenja arheoloških relikvija i umjetnina, otmica radi otkupnine i iznude.

No, šef za borbu protiv terorizma, čija knjiga The Opposite of Fear ocrtava sličnosti između ISIL-a i mafije, smatra da će dekriminalizacija kanabisa biti snažno oružje protiv krijumčara i terorista. “Dekriminalizacija ili čak legalizacija bi definitivno trebale biti glavno oružje protiv krijumčara, među kojima bi mogli biti i teroristi koji zarađuju novac”, rekao je.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.