Međunarodni monetarni fond

Svjetsko je gospodarstvo ranjivo, nužne su koordinirane mjere

GOSPODARSTVO
25.02.2016.
u 08:15

Globalno je gospodarstvo ranjivo i dodatno slabi, poručio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF), pozvavši čelnike skupine G20 da donesu plan koordiniranih poticajnih mjera kako bi spriječili daljnje usporavanje rasta.

Krajem ovoga tjedna u Šangaju se sastaju ministri financija i središnji bankari skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava, a u izvješću pripremljenom za taj skup MMF poručuje da je svjetsko gospodarstvo ranjivo na negativne šokove zbog previranja na financijskim tržištima, pada cijena imovine, velikih oscilacija tečajeva valuta i ekonomske slabosti širom svijeta.

"Skupina G20 mora planirati koordiniranu podršku potražnji korištenjem postojećeg fiskalnog prostora kako bi potaknula javne investicije", ističe MMF u izvješću.

Sastanak u Šangaju već se uspoređuje s onim u travnju 2009. godine, na kojemu su čelnici G20 postigli dogovor o koordiniranim poticajima kako bi spriječili depresiju u vrijeme globalne financijske krize.

MMF poručuje da se rast globalnog gospodarstva usporava, a financijski uvjeti zaoštravaju za zemlje u razvoju, među kojima su veliki izvoznici sirovina pod snažnim pritiskom zbog pada njihovih cijena uslijed slabljenja kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.
Rast kineskog gospodarstva usporio je na najniže razine u 25 godina.

"Takav razvoj događaja upućuje na povećanje rizika od izostanka oporavka", poručuje MMF.
Vlasti širom svijeta trebaju stvoriti nove financijske mehanizme kako bi pomogle onim zemljama u razvoju i izvoznicima sirovina koji su izuzetno ranjivi na zaokret u tijeku kapitala, ističe MMF.

Investitori, naime, povlače kapital iz siromašnijih i onih zemalja sa slabim gospodarskim rastom te preusmjeravaju novac u SAD, gdje je američka središnja banka u prosincu povećala kamatne stope okončavši sedmogodišnje razdoblje nultih kamata. To je izazvalo slabljenje valuta zemalja u razvoju, i to u vrijeme kada globalna potražnja za sirovinama pada.

MMF je također pozvao razvijene zemlje da se manje oslanjaju na monetarnu, a više na fiskalnu politiku kako bi se podržao rast globalnog gospodarstva.

Zbog usporavanja rasta zemalja u razvoju, ali i nekih razvijenih, u siječnju je MMF snizio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u 2016. godini s 3,6 na 3,4 posto, a jučer je poručio da će u travnju vjerojatno dodatno smanjiti procjene.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?