važan korak

Svjetski dužnosnici: Sporazum s Iranom je povijesni uspjeh

sporazum
17.01.2016.
u 08:40

IAEA je dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu nuklearnog sporazuma između Irana i SAD-a, V. Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine

Brojni svjetski dužnosnici pozdravljaju primjenu nuklearnog sporazuma između Irana i šest velikih sila komentirajući to velikom prekretnicom, važnim korakom za međunarodnu zajednicu, sigurnost i mir, prenosi 24sata.hr

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u subotu je dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu povijesnog nuklearnog sporazuma između Irana i SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine, naglasivši da je Teheran ispunio svoje obveze za ukidanje međunarodnih sankcija.

Pozdravljajući sporazum, glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon poručio je da taj uspjeh pokazuje da se međunarodni problemi i zabrinutosti najbolje rješavaju putem dijaloga i diplomacije.

- Potvrda IAEA-e da je Iran ispunio sve obveze odražava dobru volju i napor svih strana da ispune dogovoreno i vjerujemo da će to pridonijeti većoj suradnji, miru, sigurnosti i stabilnosti u regiji i šire - naveo je u priopćenju Banov glasnogovornik.

Britanski ministar vanjskih poslova Filip Hamond također je pozdravio primjenu tog sporazuma kao izuzetno važan događaj koji će svijet učiniti sigurnijim mjestom.

- Nuklearni sporazum sa Iranom, u kojem je Britanija imala bitnu ulogu, čini Bliski istok i svijet sigurnijim - kazao je Hamond.

Njemački ministar vanjskh poslova Frank-Walter Steinmeier sporazum je ocijenio "povijesnim uspjehom diplomacije" te da to "daje nadu da možda uspijemo riješiti i druge hitne krize i konflitke u regiji, pogotovo u vezi sa građanskim ratom u Siriji".

I francuski ministar vanjskih poslova Loran Fabius smatra da je to važan korak za mir i sigurnost, izrazivši i nadu u "isti duh suradnje sa Teheranom i oko drugih regionalnih pitanja".

- Francuska je snažno pridonijela sklapanju ovog sporazuma i pratit će da se strogo poštuje dogovoreno - priopćio je Fabius.

Sporazum je pozdravila i vlada Južne Koreje koja, kako je u nedjelju priopćilo ministarstvo vanjskih poslova iz Seoula, planira daljnje promicanje 'recipročne suradnje' s Iranom, očekujući i da će sporazum pridonijeti miru i stabilnosti na Bliskom istoku.

Nakon što su inspektori IAEA-e ustvrdili da je Iran ispunio svoj dio sporazuma smanjenjem nuklearnih aktivnosti, IAEA je u subotu dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu nuklearnog sporazuma između Irana i velikih sila, a zbog toga su se u subotu u Beču na završnim razgovorima bili okupili ministri vanjskih poslova Irana, EU i SAD-a.

Agencije prenose i da će glavni tajnik IAEA-e Yukiy Aamano u nedjelju posjetiti Teheran te s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem razgovarati o detaljima primjene sporazuma.

Rohani je porukom na Twitteru poručio da je sporazum velika pobjeda za 'strpljivi narod Irana'.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije