video

Svirao gitaru dok su mu 6 sati operirali mozak

22.12.2018.
u 18:49

Južnoafrički jazz glazbenik Musa Manzini svirao je po cijelom svijetu, no najposebniji je nastup nedavno održao svirajući gitaru dok su mu liječnici operirali mozak. 

Video-snimka Manziniija napravljena za vrijeme šest sati duge operacije tumora na mozgu pokazuje glazbenika kako okružen medicinskim osobljem leži u operacijskoj sali i prebire po gitari. 

To je omogućilo liječnicima u južnoafričkom Durbanu da prate koje je dijelove mozga Manzini koristio za sviranje i tako ih sačuvaju te vrate pokretljivost njegovih prstiju, narušenu tumorom.

"Osjećao sam se vrlo čudno i neugodno", rekao je Manzini Reutersu tjedna dana nakon operacije.

"Jako se teško koncentrirati dok si između opće anestezije i budnog stanja i slušaš zvukove kirurškog lasera u svom mozgu".

Liječnici su odlučili Manzinija držati budnim kako bi tijekom operacije mogli procjenjivati koji dijelovi mozga funkcioniraju i tako smanjiti opasnost od neurološke štete.

"Bio je uspješno, a najveći rizik je bila paraliza. Nisam paraliziran, još uvijek kontroliram svoje udove te sam dobrog raspoloženja i dobro se oporavljam", rekao je. Manzini kaže da se namjerava vratiti na pozornice kada se oporavi. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?