nove mjere

Švedska zatvara Oeresundski most za izbjeglice bez isprava

Švedska
04.01.2016.
u 07:58

Zbog priljeva velikog broja migranata Švedska od ponedjeljka 4. siječnja traži da svi koji vlakom ili autobusom prelaze preko Oeresundskog mosta, glavnog ulaza izbjeglica u monarhiju, moraju predočiti osobne isprave.

Od ponoći se uvode sustavne kontrole u danskoj željezničkoj stanici Kastrup, u kopenhaškoj zračnoj luci, odakle polaze vlakovi koji preko Oeresundskog mosta idu u Švedsku. Za kontrolu su zaduženi prijevoznici kojima prijete visoke kazne ne budu li poštovali ovu odluku. Postavljeno je tridesetak kontrolnih točaka.

Svi putnici koji vlakom ili autobusom putuju u Švedsku moraju predočiti neki osobni dokument (putovnicu, osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu). Ova se mjera odnosi i na trajekte koji plove Oeresundskim tjesnacem.

"Mislim da će ove kontrole identiteta biti djelotvorne. Veći broj migranata morat će zatražiti azil u drugim zemljama", rekao je ministar za useljenike Morgan Johansson najavljujući kontrole 17. prosinca.

Švedska je još 12. studenog uvela kontrolu na granici, napose na Oeresundskom mostu i na trajektima iz danskih i njemačkih luka na Baltičkome moru, ali se one nisu provodile sustavno.

Švedska koja ima više od 20 posto stanovnika stranog podrijetla, dosad je širom otvarala vrata izbjeglicama. Ta skandinavska monarhija sa 9,8 milijuna stanovnika primila ih je lani više od 160.000 a ove godine planira 170.000.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?